Suzanne Brøgger 

Suzanne Brøgger 

Suzanne Brøgger, der har haft skolegang i både Hellerup, Colombo, Bangkok og Silkeborg, debuterede som skribent i midten af tresserne med rapporter fra nogle af Verdens brændpunkter i blandt andet Vietnam, Afghanistan, Centralasien og Mellemøsten. Hendes romandebut var i 1973 med ”Fri os fra kærligheden”.  Siden har Suzanne Brøgger skrevet over tyve bøger - oversat til ca. tyve sprog - i alle genrer, essays, romaner, drama, poesi, sange. Forfatterskabet dækker hele spektret fra det personlige, filosofiske til det globale perspektiv. Liv og skrift indgår i et gensidigt kommenterende forhold til hinanden i et forfatterskab, hvor særligt livsberetningen står i centrum og afspejler mentale brydninger i 1900-tallets sidste årtier.

"Jeg er stolt over at blive udvalgt som æresalumne på Københavns universitet. Jeg har studeret hele mit liv, og det vil jeg blive ved, både for min egen fornøjelse – og gerne som inspirator for andre." - Suzanne Brøgger

Suzanne Brøgger er blevet indstillet til titlen som Æresalumne af Det Humanistiske Fakultet, hvor hun selv har studeret russisk og fransk. I fakultets begrundelse lyder det blandt andet:

"Suzanne Brøgger indstilles fordi hun som kunstner og aktiv deltager i den offentlige debat fra stadig nye vinkler har analyseret det vestlige samfunds livsmønstre og kønsstrukturer, i parforholdet, familien og i det samfundsmæssige fællesskab. Suzanne Brøgger forener i sit forfatterskab det sanselige og det intellektuelle, hverdagen og det exceptionelle, det nære og det globale. Hun er læst - og enten elsket eller hadet - af danskere i alle aldre og samfundslag, og har internationalt format og rækkevidde, de fleste af hendes mere end 20 bøger er udover til de nordiske sprog oversat til bl.a. engelsk, tysk, fransk, ungarsk, polsk, lettisk, tyrkisk og japansk."