Margrethe Vestager
EU-kommissær Margrethe Vestager blev i 2018 udnævnt til æresalumne på Københavns Universitet.
Selve fejringen af Margrethe Vestager som æresalumne fandt sted i festsalen den 6. oktober 2018 i forbindelse med Alumnernes Dag på Københavns Universitet.
"Med udpegningen af Margrethe Vestager får Københavns Universitet en æresalumne, som på rekordtid er blevet så anerkendt på den internationale politiske scene, at hun ofte betegnes som en ’rockstjerne’. Hun gør bogstaveligt talt Danmark større. Ikke desto mindre vender hun ofte tilbage til sit gamle universitet for at debattere med alumner og studerende," lød det fra Lykke Friis, daværende prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet.
Fra Københavns Universitet til Christiansborg
Margrethe Vestager byttede i slutningen af 1980'erne præstegården i Vestjylland ud med et studenterliv i København. Og selv om den unge vestjyde godt nok glædede sig til et mere anonymt liv i København, gik der ifølge et portræt fra Berlingske Business ikke mange dage, før studiekammeraterne på Københavns Universitet så Margrethe Vestager stå på en ølkasse engageret i at ændre den verden, der nu var hendes hverdag.
Skal man tro Margrethe Vestager selv, var det dog ikke konkrete karriereplaner, der førte hende fra Københavns Universitet til en toppost i EU.
Margrethe Vestager blev cand.polit. i 1993 og blev samme år landsformand for Radikale Venstre, hvor hun allerede i en del år havde været aktiv. Den politiske karriere foregik i første omgang internt i partiet, men i 1998 blev Margrethe Vestager med udnævnelsen til kirkeminister, den dengang hidtil yngste kvindelige minister i Danmark. Derefter fulgte nogle svære år for Margrethe Vestager og Radikale Venstre med faldende tilslutning, indtil partiet ved valget i 2011 fik et kanonvalg, og med Margrethe Vestager som ’kongemager´ satte Helle Thorning Schmidt sig i Statsministeriet.
Kampen mod giganterne
Margrethe Vestager har, siden hun tiltrådte som EU-kommissær i 2014, haft en særdeles synlig profil på den internationale scene, hvor hun har taget kampen op med giganter som Google, Amazon og Mc Donalds. The Economist fremhæver Margrethe Vestager som den mest effektive kartelbryder i mange år, og det er med stor tæft lykkedes hende at få sager om skatteunddragelse og retfærdige markedsvilkår solidt placeret på den folkelige dagsordenen.
Hun optræder da også som den eneste dansker på Time Magazine’s 2017-liste over de mest indflydelsesrige personer i verden, og herhjemme fik hun i 2016 Berlingske Tidendes pris som Årets Dansker.
Margrethe Vestager er transcenderet fra at være succesfuld politiker til at være EU-borgernes vagthund på allerhøjeste niveau. Hun siger selv, at hvis hænderne ryster, når hun skal op imod en af giganterne, tænker hun på, at hun har 500 millioner borgere i ryggen.
Uddannelse og viden skabe stærke samfund
Margrethe Vestager har gennem sit politiske virke arbejdet for at flere danskere skulle uddannes bedre. ”Jeg tror på en fremtid, hvor vi gennem uddannelse, viden og samarbejde kan skabe et stærkt og levende samfund", pointerede hun eksempelvis ved en Grundlovstale fra 2013.
Selv fortæller hun om sin tid på Københavns Universitet: "Jeg husker mit studenterliv som en tid, hvor vi ‘sov i bunke’, og mange af mine venner går helt tilbage til dengang, jeg læste. Det var intenst, hårdt og sjovt på én og samme gang. Og det har været med til at forme mig - både fagligt og socialt".
Er du også KU alumne?
Så meld dig ind i Københavns Universitets alumnenetværk og få del i en masse fordele, tilbud og andet relevant nyt.
Hvad er en æresalumne?
Personer, som har ydet en enestående indsats inden for deres faglige felt, og som har udvist et særligt engagement og en særlig loyalitet over for universitetet, kan, som en anerkendelse af dette, blive udnævnt som æresalumne.