Lars Rebien Sørensen

Lars Rebien Sørensen
Foto: Novo Nordisk

Lars Rebien Sørensen, en af landets mest succesfulde erhvervsledere, blev i 2017 udnævnt til æresalumne ved Københavns Universitet.

- Der er ingen tvivl om, at Københavns Universitet med Lars Rebien får en æresalumne, der med en imponerende karriere i bagagen kan være med til at styrke relationen mellem universitetet og erhvervslivet, lød det fra daværende prorektor Lykke Friis ved overrækkelsen.

Stærk tilknytning

Lars Rebien Sørensen har igennem hele sin karriere opretholdt en tæt tilknytning til Københavns Universitet og har med vedholdende stemme markeret betydningen af stærke universiteter i Danmark, som kan stå sig i konkurrence med de fremmeste udenlandske universiteter og forskningsinstitutioner.

Samtidig har Lars Rebien Sørensen på baggrund af bl.a. en naturvidenskabelig uddannelse skabt en imponerende karriere nationalt og internationalt – senest illustreret ved kåringen som den bedste CEO i verden to år i træk af Harvard Business Review.

Forstkandidaten der endte i Novo

Lars Rebien Sørensen kom til Novo Nordisk i 1982 som nyuddannet forstkandidat fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, der nu er en del af Københavns Universitet. Han ville egentlig have været skovrider, men ansættelsen i Novo inden for marketing af enzymer blev startskuddet til en lang og glorværdig karriere i en af landets største og mest omtalte virksomheder.

Samtidig med at han tog en HD i international handel, klatrede Lars Rebien op ad karrierestigen og blev i 1994 medlem af direktionen. Fra 2000 og frem til 2017 stod han i spidsen for den danske medicinalgigant, som i dag er blandt Danmarks mest værdifulde selskab. Efter sin fratræden som CEO i Novo Nordisk er Lars Rebien Sørensen sidenhen bl.a. blevet udnævnt som regeringens særlige udsending (special envoy) i arbejdet med at få Det Europæiske Lægemiddelagentur til Danmark.

Coach for unge forskere

I 2008 blev Lars Rebien Sørensen adjungeret professor på Skov og Landskab ved Københavns Universitet. Udnævnelsen markerede et mangeårigt samarbejde mellem det dengang Biovidenskabelige Fakultet og Novo Nordisk-direktøren, samtidig med at det var udtryk for en ambition om at knytte universitetets uddannelser endnu tættere til praksis og erhvervsliv.

Her arbejdede Lars Rebien Sørensen blandt andet sammen med universitetet om at kickstarte Young Investigator Network, der understøtter dygtige yngre forskere, som brænder for erhvervssamarbejde. Lars Rebien Sørensen fungerede selv som coach for de unge forskere i de første år og har siden givet stafetten videre til andre eksterne coaches.

- Med udpegningen af Lars Rebien Sørensen vil Københavns Universitet få en æresalumne, som har ydet og uden tvivl forsat vil yde en dedikeret indsats for universitetet og for udviklingen af dansk forskning og uddannelse. Den nye æresalumne er en stærk international profil med et betydeligt samfundssind og en rollemodel for de studerende på universitet, lyder det fra Københavns Universitets indstilling af Lars Rebien Sørensen.