Jørgen Ørstrøm Møller

Jørgen Ørstrøm MøllerEn forlist fodboldkarriere, en kandidatgrad i økonomi, en lang karriere i Udenrigsministeriet, ambassadørposter, utallige publikationer og en stærk stemme i samfundsdebatten. Jørgen Ørstrøm Møllers cv og livshistorie fortæller om en mand, der på imponerende vis kombinerer akademisk analyse og international virkelyst. Derfor hædres han med æresalumnetitlen.

Siden sin dimission i 1968 har Jørgen Ørstrøm Møller skabt en karriere, som Københavns Universitet ikke kan andet end at være stolt af. Med sin livslange diplomatiske tjeneste i Udenrigsministeriet, hvor han blev departementschef i 1989, har han sat et tydeligt fingeraftryk på Danmarks EF- og senere EU-politik.

Som søn af en bagermester på Frederiksberg og en mor, der stod bag disken, drømte Jørgen Ørstøm Møller i første omgang om en karriere som fodboldspiller. Men en brækket næse sendte ham i stedet i gymnasiet, hvor han opdagede kærligheden til at lære og dygtiggøre sig. Det førte senere til mere end 20 års tjeneste som topembedsmand i Udenrigsministeriet og som ambassadør i Sydøstasien og Oceanien – i landene Singapore, Brunei, Australien og New Zealand. Jørgen Ørstrøm Møller har siden 1997 været bosat i Singapore, hvortil han blev udnævnt som ambassadør for Danmark fra 1997. I 2005 trak han sig tilbage fra diplomatisk tjeneste.

Efter sin pensionering har Jørgen Ørstrøm Møller fortsat sit yderst aktive virke; som adjungeret professor på Singapore University of Management, som adjungeret professor ved Copenhagen Business School og som eftertragtet foredragsholder og analytiker. Senest har han gjort sig til fortaler for bæredygtig vækst og ressourceudnyttelse og er kendt som en skarp analytiker af de globale økonomiske magtforhold mellem USA og de asiatiske økonomier – især Kina.

Økonomisk Institut skriver bl.a. om indstillingen af Jørgen Ørstrøm Møller til titlen som æresalumne:

Med udnævnelsen af Jørgen Ørstrøm Møller som æresalumne ærer alumneforeningen både et menneske, der har formået at bryde den sociale arv og et menneske, der gennem lang diplomatisk tjeneste har sat præg på Danmarks udenrigspolitik, EU-politikken og den globale økonomiske dagsorden. Samtidig vil udnævnelsen af Jørgen Ørstrøm Møller sætte fokus på, at KU’s alumner geografisk findes over hele verden, da Jørgen Ørstrøm Møller er bosiddende og arbejder i Singapore. (…) Desuden har Jørgen Ørstrøm Møller været en ihærdig og dygtig ambassadør for Københavns Universitet. Blandt andet var han qua sine gode forbindelser i Singapore og Australien stærkt medvirkende til, at KU kom med i IARU-netværket (International Alliance of Research Universities).