Halfdan T. Mahler

Halfdan MahlerHalfdan T. Mahler, Cand. Med. fra Københavns Universitet i 1948, er en af de danskere, der er nået højest i FN-systemet. Han siges desuden at være en af de mest indflydelsesrige ledere inden for folkesundhed i det 20. århundrede. Hans tid som generaldirektør for WHO i årene 1973 til 1988, er vidt kendt som ’de gyldne år’. Det var blandt andet med Halfdan T. Mahler som generaldirektør at WHO introducerede kampagnen "Sundhed for alle i 2000", som udstak en global strategi for folkesundhed. Halfdan T. Mahler formulerede et visionært helhedsperspektiv, hvor fokus blev lagt på udviklingslandes muligheder for sundhed.

Efter Halfdan T. Mahler afsluttede sin uddannelse fra Københavns Universitet arbejdede han blandt andet med tuberkulosebekæmpelse i Equador og var efterfølgende i ti år engageret i WHO’s tuberkulosebekæmpelse i Indien.

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets skriver i sin indstilling af Halfdan T. Mahler til æresalumne:

"Halfdan T. Mahler har haft en enestående karriere, hvor han bl.a. i årene 1973-1988 var generaldirektør i WHO. Halfdan T. Mahlers personlige egenskaber sammenholdt med hans position som generaldirektør i WHO har således haft stor betydning for udviklingen af den globale sundhed".

15. december 2016: Den tidligere generalsekretær for verdenssundhedsorganisationen WHO Halfdan Mahler er død. han blev 93 år.