Ellen Margrethe Løj

Ellen Margrethe Løj er uddannet Cand.polit fra Københavns Universitet i 1973 og allerede under sine økonomistudier blev hun inspireret til at arbejde med udviklingsproblemer i Den tredje verden. Det har ført hende til betydelig international karriere som diplomat i blandt andet Udenrigsministeriet, EF, FN og til ambassadørposter i både New York, Israel og den tjekkiske republik. Ovenpå hendes tidligere FN-poster som bl.a. Danmarks repræsentant i FN’s sikkerhedsråd blev Ellen Margrethe Løj i 2008 udpeget af FN’s generalsekretær som leder af FN’s samlede indsats i Liberia.

Efter fire år på posten som den højest placerede dansker i organisationen forlod hun FN i 2012 for at tiltræde som formand for bestyrelsen i NGO’en PLAN International. Selvom Løj for nyligt gik på pension er hun fortsat både bestyrelsesformand i PLAN International og bestyrelsesmedlem i PLAN Danmark.

Ellen Margrethe Løj er indstillet til titlen som æresalumne af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, som blandt andet begrunder deres indstilling med følgende:

"Ellen Margrethe Løj er kendt og respekteret som en vidende, effektiv og kontakt skabende samfundsvidenskabelig kandidat og diplomat med stor gennemslagskraft. Hun har på helt enestående vis formået at forene sin interesse for bistand, udvikling og globale sikkerhedsspørgsmål med en internationalt anerkendt professionel indsats til fremme af internationalt udviklingssamarbejde. Ellen Margrethe Løj er i øjeblikket den højest placerede dansker i FN systemet, hvor hun udøver en vigtig indsats for at sikre fred og udvikling i en af Afrikas svage stater."