Corinna Cortes

Den danskfødte topforsker Corinna Cortes har sin daglige gang på Googles direktionsgang i New York, hvor hun er ansvarlig for Google Research. I 2014  blev hun udnævnt til æresalumne ved Københavns Universitet.
Corinna Cortes er til daglig ansvarlig for Google Research. Foto: Mikal Schlosser


Corinna Cortes er cand.scient. i matematik og fysik fra Københavns Universitet og ph.d. i datalogi fra University of Rochester. Gennem sit årelange arbejde med bl.a. maskinlæring har hun udlevet en karriere af globalt format. På den baggrund er hun netop blevet udpeget som
 medlem af InnovationsFonden.Det sker på Alumnernes Dag 2014, hvor hun vil tale om Big Data for the Society. Big Data bliver af mange set som den digitale tidsalders guldæg, og Cortes’ position inden for Google Research gør hende overordentlig kvalificeret til at fortælle om områdets udvikling.

Forskning forbedrer internettet

Datalogisk Instituts daværende institutleder, professor Martin Zachariasen,  begrundede indstillingen af Corinna Cortes som æresalumne med blandt andre disse ord:

"Som frontfigur i Googles forskningsafdeling er Corinna Cortes med til at ændre den måde, hvorpå vi verden over dagligt oplever og anvender søgemaskiner. Hendes forskning har forandret internettet – og vil blive ved med at gøre det."

Thomas Bjørnholm, daværende formand for Alumneforeningen og prorektor for forskning og innovation, supplerede:

"Corinna Cortes er som Head of Google Research i New York et eksempel på, hvor godt KU’s alumner står sig på det globale arbejdsmarked. Med udnævnelsen af Corinna Cortes får Københavns Universitet en æresalumne, der har været i stand til at sætte sig i front for udviklingen af internettet, og som uden tvivl allerede og i høj grad fremover kommer til at have betydning for oplevelsen og udviklingen af internettet."

Maskinlæring og algoritmer

Corinna Cortes har i mange år arbejdet med internettets algoritmer: I 1989 fik hun en ansættelse i AT & T Bell Labs, hos hvem hun kom til at beskæftige sig med udviklingen af algoritmer i disciplinen maskinlæring. I 2003 førte det til en forskerstilling som Head of Google Research, hvor Cortes’ forskningsarbejde bl.a. udmærkede sig efter udviklingen af den højeffektive algoritme ’Support Vector Machines’ (SVMs).

I 2008 modtog hun i Paris Kanellakis Theory and Practice Award for sine bidrag til projektet, der i dag er blevet til én af de mest benyttede algoritmer inden for maskinlæring. Corinna Cortes har beholdt sin tilknytning til Københavns Universitet og blev i 2011 tilknyttet som adjungeret professor på Datalogisk Institut.