Bodil Nyboe Andersen
Tidligere Nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen kender
Københavns Universitet bedre end de fleste: cand.polit. i 1966, 13 år som
underviser ved Økonomisk Institut og i 2005 formand for KU’s første bestyrelse. I 2015 blev hun udnævnt til æresalumne ved Københavns Universitet.
Med udpegningen af Bodil Nyboe Andersen får KU en æresalumne, der gennem mange år har arbejdet for universitet – både på stedet og i sine indflydelsesrige netværk – som er gået foran på mange områder, har udvist stor professionalisme i sin karriere både privat og offentligt, og som er stærkt engageret i samfundsforhold, sagde daværende prorektor og formand for Københavns Universitets Alumneforening, Thomas Bjørnholm ved udnævnelsen.
Han begrunder videre valget af Bodil Nyboe Andersen som en oplagt KU-ambassadør med hendes evne til at indtage karriere- og samfundsmæssige ’førstepladser’: Danmarks første kvindelige nationalbankdirektør (1990-95), første kvindelige præsident i Dansk Røde Kors (2005-09), første modtager af prisen Årets Leder (2002) og leder af KU’s første bestyrelse (2005-09).
Fra ministerium over KU til finansverdenen
Da Bodil Nyboe Andersen ville læse økonomi på universitetet som sin far, måtte hun først overbevise sin mor om, at hun ikke først skulle et år på husholdningsskole. Det lykkedes, og da hun i 1966 blev cand.polit. med en høj eksamenskarakter, stod det klart, at mulighederne lå åbne for den unge økonom.
Økonomiministeriet blev Bodil Nyboe Andersens første arbejdsplads, men hun søgte tilbage til KU, da hendes far satte sig i chefstolen som økonomiminister. Midt i 1968-studenteroprøret startede hun derfor som underviser og blev efter et par år lektor ved Økonomisk Institut. Her blev hun kendt for at være fantastisk dygtig til at engagere alle
studerende og til at formidle klart og tydeligt. Hun var desuden med til at reformere studieordningen og blev medlem af konsistorium (universitetets daværende øverste styrende organ). Men finansverdenen spottede talentet og bankede på døren: Bodil Nyboe Andersen blev i 1981 direktør i Andelsbanken. Efter fusionen til Unibank (nu Nordea) blev hun i 1990 Nationalbankdirektør og i årene 1995-2005 formand for Nationalbankens direktion.
Leder af en ny universitetsbestyrelse
Da Bodil Nyboe Andersen i 2005 trak sig fra Nationalbanken og ’gik på pension’, var der rift om hende til diverse bestyrelsesposter. Københavns Universitet kunne nyde godt af hendes store erfaring, idet hun takkede ja til at stå i spidsen for universitetets første bestyrelse, som blev oprettet efter den nye universitetslov.
Universitetet fik for lidt frihed
Bodil Nyboe Andersen udtaler sig sjældent uovervejet, og der blev derfor også lagt mærke til, at hun ved sin udtrædelse af KU’s bestyrelse i 2009 kritiserede ministeriet for ikke at have holdt deres løfter om at give universiteterne mere frihed under de nye bestyrelser:
"Sammenlagt må vi konstatere, at vi ikke har oplevet at få flere frihedsgrader, nærmest
tværtimod," sagde hun i afskedsinterviewet med Universitetsavisen.
Er du også KU alumne?
Så meld dig ind i Københavns Universitets alumnenetværk og få del i en masse fordele, tilbud og andet relevant nyt.
Hvad er en æresalumne?
Personer, som har ydet en enestående indsats inden for deres faglige felt, og som har udvist et særligt engagement og en særlig loyalitet over for universitetet, kan, som en anerkendelse af dette, blive udnævnt som æresalumne.