Nobelpristagere

Københavns Universitet har gennem tiderne uddannet og skabt tilknytning til Nobelprismodtagere. Nogle har direkte uddanelse fra Københavns Universitet, andre har tilknytning til univeristet gennem deres forskning, der er blevet faciliteret af særligt Niels Bohr Instituttet.

Aage Bohr
Professor i fysik (1956)

Som søn af Niels Bohr vilede et tungt pres på Aage Borhs skuldre. Ikke umærkeligt trådte han i sin fars fodspor og blev først professor i fysik ved Københavns Universitet og senere Nobelprismodtager. Han arbejdede tæt sammen med Ben Mottelson og James Rainwater. De udformede sammen en teori om atomkernens struktur, og de beviste sammenhængen mellem kollektiv bevægelse og de atomare kernepartiklers bevægelser. Herfor modtog de i 1975 Nobelprisen i fysik; hver fik de 1/3 af prisen.

Læs mere om Aage Bohr her.

Niels Bohr
Professor i teoretisk fysik (1913)

Niels Bohr modtog i 1922 Nobelprisen i fysik for sin forklaring af den teoretiske baggrund for grundstoffernes periodiske system. Under 2. Verdenskrig måtte Bohr flygte til USA. Efter hjemkomsten til Danmark i 1945 arbejdede han utrætteligt for at skabe forståelse for et fredeligt og åbent internationalt samarbejde om atomenergien.

Læs mere om Niels Bohr her.

Henrik Dam
Professor ved Polyteknisk Læreanstalt (1946)

I 1934 opnåede Dam sin doktorgrad med afhandlingen Nogle undersøgelser over Sterinernes Biologiske Betydning. Det var starten på det arbejde, der første til opdagelsen af K-vitaminet. Dam modtog Nobelprisen i medicin i 1943Dam fik den ene halvdel af prisen for opdagelsen af K-vitaminet; Edward Adelbert Doisy fik den anden for at have klarlagt vitaminets struktur.

Læs mere om Henrik Dam her.

Johannes Fibiger
Professor i patologisk anatomi (1900)

Fibiger modtog som den første kræftforsker Nobelprisen i medicin i 1926. Han blev tildelt prisen for sit arbejde med kræftforskningen og de på den tid banebrydende resultater.

Læs mere om Johannes Fibiger her.

Niels Ryberg Finsen
Professor i medicin (1898)

Færøsk-fødte Niels Ryberg Finsen var den første dansker, der modtog Nobelprisen i medicin. Han fik overrakt prisen i december 1903, for sin forskning i lysets sygdomsforebyggende og helbredende virkning. Dermed etablerede Finsen sig som pioner inden for strålebehandling som vi kender den i dag. Finsens egen sygdom, en dengang ukendt lever og hjerte sygdom, inspirerede hans iver og ihærdighed i medicinsk forskning. Finsen nåede inden sin død i 1904, at oprette Finsens Medicinske Lysinstitut (1896) der banede vejen for lys- og strålebehandlinger og som nu kendes under navnet Finseninstituttet.

Læs mere om Niels Finsen her.

George de Hevesy

Uddannet i kemi fra Budapest og Berlin drog Hevesy i 1919 til København for at blive en del af det nyoprettede Niels Bohr Institut. Her udviklede han en metode til at adskille isotoper, og senere opdagede han og D. Coster grundstoffet Hafnium. Hevesy modtog Nobelprisen i kemi i 1943 for hans udvikling af og arbejde med en tracermetode, der måler kunstig radioaktivitet og som han senere brugte til sit studie af kræftsygdomme og dannelsen af røde blodlegemer.

Læs mere om George de Hevesy her.

Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen påbegyndte sine studier i medicin ved Københavns Universitet i 1893. Dog færdiggjorde han aldrig sine studier, da han tre år efter sin immatrikulation lagde studiet på hylden til fordel for litteraturen. Han fik tildelt Nobelprisen i litteratur i 1944 for sin evigt undersøgende og udfordrende fantasi i kombination med sin intellektuelle nysgerrighed. Ydermere opnåede hans værker enorm rækkevidde med deres friske og kreative stil.

Læs mere om Johannes V. Jensen her.

Niels Kaj Jerne
Dr.Med. (1954) Æresdoktor ved KU (1979)

I 1984 modtog Niels Kaj Jerne Nobelprisen for sit store arbejde og den grundlæggende forskning i det menneskelige immunsystem. Det var så vidt vides første gang, Nobelprisen i fysiologi eller medicin blev givet til en teoretiker. 

Læs mere om Niels Kaj Jerne her.

August Krogh
Professor i zoofysiologi (1916)

 I 1920 modtog August Krogh Nobelprisen i medicin og fysiologi for hans undersøgelser af iltforsyningen til musklerne via kapillærerne. To år senere var Krogh den første til at indføre insulin-produktion i Danmark. Sammen med H.C. Hagedorn grundlagde han Nordisk Insulin Laboratorium, der i dag er en del af Novo Nordisk.

Læs mere om August Krogh her.

Ben Roy Mottelson
Professor i teoretisk fysik (1957)

Den amerikansk-fødte Ben Roy Mottelson og Aage Bohr modtog i 1975 Nobelprisen i fysik sammen med James Rainwater for deres teori om atomkernens struktur og beviset for sammenhængen mellem kollektiv bevægelse og de atomare kernepartiklers bevægelser.

Læs mere om Ben Roy Mottelson her.

Er du også alumne fra Københavns Universitet? Klik her for at blive en del af KU's alumnenetværk.