5. december: Skattely og gemte formuer – Københavns Universitet

Alumni > Julekalender 2017 > 5. december: Skattely

5. december: Skattely og gemte formuer

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra livets oprindelse til den personlige julemad. I dagens låge fortæller Niels Johannesen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet om sin forskning i skatteunddragelse og beskatning af multinationale virksomheder.

40.000 milliarder kroner i skattely

De senere års mange læk af kundedata fra banker og rådgivere i skattely, senest Paradise Papers fra advokatfirmaet Appleby, har fået både forskere og politikere til at interessere sig for de gemte formuer. Det anslås, at der på verdensplan er gemt omkring 40.000 milliarder kroner i skattely, men hvem er egentlig de mennesker der har hemmelige bankkonti i Schweiz, Singapore, Seychellerne eller et andet af verdens omkring 50 skattely?

Det spørgsmål har jeg sammen med kollegaer i Oslo og Berkeley forsøgt at belyse og svaret er: de allerrigeste. Vores studie tager udgangspunkt i et læk fra den schweiziske bank HSBC Switzerland (senere kendt som Swiss Leaks), hvor oplysninger om bankens 30.000 kunder over hele verden med en samlet formue i banken på knap 800 milliarder kroner blev lækket.

De allerrigeste

Skattemyndighederne i Danmark, Norge og Sverige har senere erhvervet den skandinaviske del af disse lækkede oplysninger og med deres hjælp har vi beregnet andelen af personer med en HSBC-konto på tværs af formuegrupper.

For formuefordelingens top 0.01%, altså den rigeste 1 procent af den rigeste 1 procent, alle med en formue på mindst 250 millioner kroner, havde næsten 1% en konto i HSBC. For personer, der er knap så rige er andelen systematisk mindre, og for personer udenfor formuefordelingens top 5% finder man næsten ingen kontohavere i HSBC.

Hvad siger dette om brugen af skattely blandt samfundet rigeste? HSBC er kun enkelt bank og dens globale markedsandel blandt banker i skattely er omkring 2%, så hvis HSBC er en repræsentativ skattelybank – hvad flere ting tyder på at den er – så har omkring 50% af de allerrigeste formuer gemt i skattely. Dette understøttes af, at vi ser en tilsvarende sammenhæng mellem formue og brugen af skattely når vi undersøger data fra et andet læk: Panama Papers.

Ulige fordeling

Disse resultater implicerer, at den samlede skatteunddragelse er meget ulige fordelt. Hvis man medtager både brugen af skattely og andre former for skatteunddragelse, så finder vi, at en gennemsnitlig dansker unddrager sig omkring 3% af sin skatteregning, mens personerne i den højeste formuegruppe unddrager sig omkring 30%. Endvidere har resultaterne betydning for uligheden. Næsten alle moderne studier af ulighed er baseret på skatteoplysninger og medregner dermed ikke indkomst og formuer, der holdes skjult for skattevæsenet.

Da vores resultater viser at de gemte formuer i langt overvejende grad tilhører de allerrigeste, er uligheden i Skandinavien væsentligt højere end tidligere studier har vist.

Læs mere

Læs mere om Niels' forskning her.

I kalenderen i morgen...

Kan du møde Christa Lykke Christensen, der fortæller om mediernes fremstilling af sundhed.