Wender Bredie – Københavns Universitet

6. december: Når lyset bliver mindre skarpt

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra juleflæsk til mediernes fremstilling af julen. I dagens låge fortæller Wender Bredie fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet om sin forskning i kost og sensorik.

Mere attraktive måltider

Når man bliver ældre sker der forskellige ændringer i kroppen, som gør at mange funktionsevner, ofte gradvis, nedsættes. Ved høj alder kan ens personlighed også undergå ændringer, f.eks. ved at man udvikler demens. Disse ændringer påvirker evnen til at navigere i vores fysiske omgivelser og hvordan man socialt kan interagere med omverden. En af sammenfundets større udfordringer i de kommende 20 år er at antallet af ældre mennesker over 75 år vil vokse konstant. Der arbejdes på forskellige fronter med initiativer, der kan mindske de negative effekter af at blive gammel, f.eks. via aktivitetsklubber, madservice og ældrepleje. Men der er brug for forskning, der kan være med til at understøtte en bedre livskvalitet, når lyset bliver mindre skarpt.

Et af forskningsinitiativerne på KU fokuserer på, hvordan man i madservice kan lave måltider, der er mere attraktive for de gamle borgere, og de som har tygge-synke besvær.

I ELDORADO projektet belyses sensoriske opfattelser af måltider (smag, tekstur, visuelle æstetiske komponenter som vækker appetit), samt hvilke faktorer i hjemmet som er vigtige for at kunne spise maden der bliver leveret. Vi er også ved at finde ud af, hvor store udfordringer gamle mennesker har med at dufte forskellige madvarer.

Det er velkendt at både smags- og lugtesansen blive mindre følsom når man bliver gammel. Men man har aldrig undersøgt for hvilke maddufte, det egentligt er tilfældet og hvad det betyder for genkendeligheden af maden hos det enkelte menneske. De første forskningsresultater peger på, at genkendeligheden af maddufte er mere nedsat hos ældre borgere end forventet. Dog tyder det på, at evnen til at dufte af kanel er noget særligt og bibeholdes i en høj alder. Så er der trods alt en god nyhed i juletiden.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2016 møde Lone Wandahl Mouyal, der fortæller om betydningen af forskning i Arktisk.