Sus Sola Corazon – Københavns Universitet

14. december: Hvorfor blive inde – når alt håb er ude

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra juleflæsk til mediernes fremstilling af julen. I dagens låge fortæller Sus Sola Corazon fra Det Naturvidenskabelige Fakultet om sin forskning i naturens sundhedsfremmende effekt.

Naturens sundhedsfremmende effekt

Forestil dig at du er blevet sygemeldt med stress. Du har svært ved at samle dine tanker, er irritabel, sover dårligt, har ofte hjertebanken og svært ved at overskue helt almindelige hverdagsgøremål. Endelig er du blevet henvist til konventionel stress behandling. Du sidder nu i et hvidt oplyst rum overfor en psykolog, hvor afslappet er du mon? Forestil dig nu et andet senarie. Du er blevet henvist til naturbaseret behandling i Københavns Universitets Terapiskovhave Nacadia. Du sidder på et lammeskind iført en varm heldragt og drikker en kop the mens du ser ind i bålet i midten, der gløder og varmer. Hvor afslappet er du mon her?

Vi kender alle sammen godt det dejlige ved at gå en lang tur i skoven. Vores tanker virker lette og vi føler os i live. Men hvad er det at naturen gør, der føles så godt og afstessende, og hvordan sætter man det på formel og designer naturmiljøer til at kunne behandle for eksempel mennesker med stress, depression og angst? Det er nogle af de forskningsspørgsmål vi arbejder med i forskergruppen for Natur, Sundhed & Design og afprøver i Natur- og Sundheds- & Design Laboratoriet i Arboretet i Hørsholm.

Båleksemplet er taget fra den naturbaserede behandling i terapi skovhaven Nacadia der er en del af laboratoriet, hvor der er behandling for soldater med posttraumatisk stress og sygemeldte med stress og depression. Hver session starter omkring bålet. Det er et uforpligtende møderum hvor naturen bliver et fælles tredje, man er sammen om. De fysiske og visuelle sansestimuli fra bålet og naturen generelt indvirker endvidere på vores opmærksomhed, der fastholdes uden at blive overbelastet i en tilstand af ”blid fascination”.

Denne tilstand er utrolig gavnlig til at få nervestystemet til at slappe af og slippe tanker, der har låst sig fast i systemet. De fleste af os kender den sikkert i en form af en behagelig tanketomhed når vi går i skoven. Denne øgede kropsbevidsthed og tanketomhed kan være udgangspunkt for terapeutisk arbejde med f.eks. depression og stress, men den kan også et springbræt til kreativitet, hvor nye ideer får rum til at komme spontant: den gode forskningside kommer sjældent foran skrivebordet men tit mens man er ude og gå med hunden i skoven. Konkret viser studier at en gåtur i naturen optimerer vores kognitive beredskab, altså vores evne til at problemløse og tænke kreativt.

Endvidere viser undersøgelser at ophold i naturen også indvirker på nervesystemet og nedsætter stress. Det er dette ”Naturens sundhedsfremmende potentiale” at jeg arbejder med. Konkret er jeg i gang med et projekt i samarbejde med  DepressionsForeningen i relation til at udføre og forske i naturbaseret behandling for mennesker med depression.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2016 møde Lars Konzak, der fortæller om dannelse og læselyst.

Billeder fra Terapihaven Nacadia

Foto: Leif Tuxen.