Rudi Wenstendorp – Københavns Universitet

12. december: Lev stærk, dø ung eller kunsten at blive ældre

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra juleflæsk til mediernes fremstilling af julen. I dagens låge fortæller professor Rudi Westendorp, Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab om sin forskning i aldring.

Aldring

Aldring påvirker alle, og vi er nødt til at se det i øjnene. Endnu et år er gået, og aldringsprocessen har gnavet sig ind på vores hår, vores hud og vores muskler. Grafen nedenfor viser den nøgterne virkelighed; vi er bestemt til at leve et kort og hurtigt liv, men i skarp kontrast hertil lever vi i stigende grad i stedet længere og bliver gradvist langsommere. Aldringsprocessen sætter ind temmelig tidligt; Rekordtiderne for mandlige maratonløberes stiger allerede efter de 30... Det kommer nok heller ikke som en overraskelse, når jeg fortæller, at ganghastighed er en af de bedste indikatorer for restlevetid hos ældre.

Kilde: http://www.runscore.com/Alan/AgeGrade.html

I slutningen af ​​året reflekterer vi ofte over både fortiden og fremtiden, og her dukker sundhed ofte op i vores hjerne. Skal jeg begynde at løbe igen? Det medicinske tidsskrift BMJ udgiver årligt fredagen ​​før jul deres særlige ”juleudgave”. Det er en serie af forskningsartikler, som med en seriøs akademisk tilgang undersøger mindre alvorlige medicinske spørgsmål.

For et par år siden vurderede vi dødeligheden for tidligere olympiske atleter, som dyrkede discipliner med varierende intensitet. Vores resultater viste, at tidligere olympiske atleter, der dyrkede discipliner med høj kardiovaskulær intensitet havde samme dødelighed som atleter fra discipliner med lav kardiovaskulær intensitet. Det tyder på, at du ved at løbe, cykle og ro ikke får en fordel i overlevelse sammenlignet med, hvis du spiller golf eller cricket. Desuden pegede vores analyser på en potentiel risiko for dem, der deltager i discipliner med høj risiko for kropslig kollision eller høj grad af fysisk kontakt. Den højere mortalitetsrisiko afspejler sandsynligvis effekten af ​​en gradvis ophobning af skader under sportsaktiviteter. De skader kan have langvarige skadelige virkninger fx kan gentagne slag mod hovedet, især hos boksere, være forbundet med kognitiv svækkelse, tidlig forekomst af demens og reduceret forventede levetid.

Tankevækkende analyse

Analysen er også tankevækkende for de atleter, som trænede hårdt for at kvalificere sig til de Olympiske Lege i 2016. Og det er ikke en gang hele sandheden. Ved hjælp af de samme data, har vi også vist, at atleter, der nåede deres toppræstation i en relativ ung alder, havde 17% øget dødelighed i forhold til atleter, der toppede senere. De allerbedste mandlige atleter, der både toppede tidligt og leverede de bedste fysiske præstationer, levede 4,7 år kortere end de atleter, som toppede sent og ikke leverede en ekstraordinær fysisk præstation (se figur nedenfor). Den sammenhæng er ofte set, når man sammenligner livsforløb hos forskellige dyrearter, dvs. "leve stærkt og dø ung". Den viden øger vores biologiske forståelse af, hvilken betydning de tidlige udviklingsmæssige faktorer har for, at mennesker ældes forskelligt – og med forskellig hast.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27540872

Kunsten at blive ældre

Alle disse nedslående nyheder bør dog ikke forhindre nogen i at være aktive. Uanset hvilke gener, du har fået fra dine forældre, er du altid bedre stillet ved at være aktiv fremfor at være inaktiv. Fysisk aktivitet er desuden godt for sjælen, og det er måske det vigtigste i denne mørke tid på året. Hvis du kommer i tvivl, så se: http://ageofchampions.org/. Det er en alvorlig sag, og det har allerede stået på i mere end 25 år.

Alt i alt, så handler det om blive gammel så langsomt som muligt, og om at føle sig så ung som muligt, også når man når en fremskreden alder. Det er nøglen til at blive gammel med succes og er hjertet i Center for Sund Aldring. Hvordan gør man det? Lad ældre vise dig vejen. Vi er alle som teenagere – helt uerfarne - når det gælder kunsten at blive ældre, vi ved ikke, hvad der kommer. Men bare rolig, de fleste danskere ældes med ynde og livskvaliteten stiger, når du bliver ældre.

Glædelig jul.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2016 møde Mikkel Jarle, der fortæller om sin forskning i international ret.