Joachim S. Wiewiura – Københavns Universitet

4. december: Hvilken rolle spiller information i (mis)dannelsen af offentligheder?

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra juleflæsk til mediernes fremstilling af julen. I dagens låge fortæller Joachim S. Wiewiura fra Det Humanistiske Fakultet om sin forskning i offentligheder.

Meningsændrende informationskrig

Hvad er en offentlighed? Findes der forskellige typer? Hvordan skabes de? Hvordan forgår de? Hvilke forudsætninger har de? Hvad gør de? Offentlighedsspørgsmålet er vigtigt når vi vil forstå hvordan vores samfund er skruet sammen.

På en måde svarer et blik på et lands offentligheder til at tage et politisk røntgenfotografi: vores offentligheders informationsforfatning og rammebetingelser bestemmer i høj grad hvordan de steder, hvor vi kan vise os, tale sammen og leve vores liv omkring andre, ser ud og virker.
 
Disse spørgsmål har betydning for fx hvordan man skaber en ungdomsoffentlighed i post-folkemordsramt Rwanda eller hvordan subversive cyber-offentligheder for LGBT-personer i Uganda kan faciliteres. Samtidig har dannelsen af sociale medier udvidet propagandamulighederne. Det betyder, at man kan føre meningsændrende informationskrig i udenlandske offentligheder: således kan Rusland oversvømme pro-ukrainske tilhøreres meninger ved hjælp af Twitter-bots i forbindelse med Krim-annekteringen eller latinamerikanske hackere kan afmontere demokratiske valg.
 
Ambitionen er at forstå de forudsættende informationsstrukturer for offentligheders (mis)dannelser. Forskningen er med til at kortlægge en offentlighedsmodel, der forhåbentlig forhindrer informationspatologier, det vil sige skævvredne narrativer på sociale medier samt afmonterer mekanismer for robust informationsmanipulation.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2016 møde Pernille Strøbæk, der fortæller om kaffepausens betydning.