4. december: Johan Fynbo – Københavns Universitet

4. december: De første galakser tager os 13 mia. år tilbage i tiden

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra House of Cards til galme galakser.

I dagens låge fortæller professor Johan Fynbo fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet om sin forskning i galakser.

Lyset vi ser

Når man ser ud i Universet, væk fra stjernerne i vores egen galakse Mælkevejen, er der to ting, der præger billedet: at nattehimlen er mørk og at det lys vi kan se, kommer fra galakser.                      

Nattehimlens og dermed vinterens mørke, har til dels at gøre med Universets endelige alder: hvor himlen er mørk, ser vi i retninger, hvor der ikke har været tid nok siden Universets begyndelse, til at lyset er nået ned til jorden. Alternativt kan man sige, at vi ser tilbage til en tid, hvor der endnu ikke var galakser.

Der hvor vi faktisk kan se lys, ser vi det komme fra galakser. Galakserne er simpelthen byggestenene for al den struktur, der kan observeres i Universet på den store skala.

Et oplagt spørgsmål er, hvor galakserne kommer fra? Eller mere præcist, hvorfor findes der galakser, hvad er årsagerne til den observerede variation i lysstyrke og udseende, og hvornår og hvordan er galakserne dannet? Svarene på nogle af disse spørgsmål er ved at dukke frem på astrofysikkens radar i disse år.

Kan man se tilbage i tiden?

Jeg arbejder selv med, hvad man kan kalde den observationelle side af denne forskning. Jeg interesserer mig for udvikling og forfining af metoder, hvormed man kan finde nogle af de tidligste galakser og studere deres egenskaber. Det lyder jo som om, man kan se tilbage i tiden, og det kan man faktisk også!

Vi ser aldrig verden, som den er, men lyskilder som de var, da lyset tog afsted. For de fjeneste galakser vi kan se, kan ”tilbageblikstiden” være mere en 13 milliarder år eller mere end 90% af tiden siden Big Bang som ”skete” for 13.8 milliarder år siden.

Helt konkret arbejder jeg med mange relaterede projekter: jeg arbejder for tiden mest med udvikling af et nyt instrument til det Nordisk Optiske Teleskop på den af de Kanariske Øer, der hedder La Palma. Dette teleskop bruger vi også til undervisning af astronomistuderende i observationsteknik.

Herudover arbejder jeg med en lang række observationelle projekter med henblik på at lokalisere og karakterisere de første galakser, der blev dannet efter Big Bang. Her bruger jeg både det Nordiske teleskop, teleskoper ved det Europæiske Sydobservatorium i Chile samt Hubble rumteleskopet.

Læs mere

Læs mere om rumforskningen på Københavns Universitets Dark Cosmology Center her.

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2015 møde Claus Nielsen fra Statens Naturhistoriske Museum, der dykker ned i hvad vi egentlig stammer fra.