13. december Jacob Lillemose – Københavns Universitet

13. december: Kunst og katastrofer

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra House of Cards til gamle galakser.

I dagens låge fortæller postdoc Jacob Lillemose fra Det Humanistiske Fakultet om sin forskning i kunst og katastrofer.

Changing Disasters

Min forskning består i at lede og kuratere projektrummet X AND BEYOND på Nørrebro, hvor jeg som en del af forskningsprojektet Changing Disasters arbejder med, hvordan kunst og populærkultur historisk og aktuelt har behandlet katastrofers betydning for vores samfund. Jeg har oprettet X AND BEYOND specifikt til denne praksis-baserede forskning for at skabe et rum, hvor jeg dels på eksperimenterende vis kan undersøge, hvad katastrofeforskning er, dels kan skabe et interface mellem Changing Disasters og en bred kulturel offentlighed.

Programmet på X AND BEYOND består af både velkendte formater som udstillinger, talks og filmvisninger og mere for kontekst uvante formater som radioprogrammer, tv-produktion og teater. Idéen er at anspore en transdisciplinær tilgang til emnet, hvilket også er essentiel for Changing Disasters.

Et arkiv for menneskelige erfaringer og releksioner

Kunst og populærkultur er det største ”arkiv” for menneskelige erfaringer med og refleksioner over katastrofer og at integrere dette arkiv i katastrofeforskningen samt bruge det til at udvikle en mere avanceret og nutidig måde at engagere sig kritisk og visionær i katastrofers udfordringer på er X AND BEYOND’s mål.

Den 9. december åbner jeg en udstilling med den østrigske kunstner Ralo Mayer, der vil lave en installation om mulighederne og nødvendigheden af at bebo det ydre rum.

Ralo Mayer: San Francisco Space Colony (2014) - Digital Collage based on a 1975 NASA illustration by Rick Guidice

Se mere på

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2015 møde professor Poul Jennum og lektor Birgitte Rahbek Kornum, der fortæller om hvad der sker i hjernens vågencenter i denne juletid.