2. december: Tea Torbenfeldt Bengtsson – Københavns Universitet

2. december: Julefortællinger blandt udsatte unge

KU's alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra bakterier til nationale sikkerhedsstrategier.

I dagens låge fortæller adjunkt Tea Torbenfeldt Bengtsson fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet om sin forskning i udsatte unge.

Peters jul
Jeg glæder mig i denne Tid;
nu falder Julesneen hvid,
og saa maa Julen komme!
Min Faer hver Dag i Byen gaar,
og naar han kommer hjem, jeg staar
og ser hans store Lomme.

(Johan Krohns, ”Peters Jul” 1870)

Sannes Jul

Jeg var glad for at komme med Lene (pædagog) hjem til jul.
Jeg har altid haft dårlige oplevelser med jul.
Den sidste jul hjemme kom far og Mick (storebror) op at slås.
Vi havde røget en del (hash). Ingen have købt julemad, vi fik pasta.
Juletræ og sådan noget har vi aldrig rigtig brugt.
Det virkede også lidt falsk hos Lene.

(Sanne* 17 år, interviewet 2013)

Peters Jul og Sannes Jul kan næsten ikke være mere forskellige. Selvfølgelig er der de oplagte forskelle; det ene er en fortælling og det andet et interview; det ene er skrevet i 1870 og det andet fortalt nu; Peter, forestiller vi os, er et mindre barn, mens Sanne er ung. Det er imidlertid ikke disse forskelle, som har fået mig til at medtage de to julefortællinger i denne julekalender. Det er forskellene i selve fortællingen om, hvad jul er. I Peters Jul, som mange af os nok forbinder med en rigtig jul, er der forventning, fyldte lommer, og julegås. I Sannes Jul, som mange af os nok aldrig rigtig tænker over, findes, er der vold, hash og pasta.

Men Sannes jul findes desværre og for en række af de unge, som jeg interviewer til mit forskningsprojekt om udsatte unges risikoadfærd, er Sannes Jul langt mere genkendelig end Peters Jul. Disse udsatte unge delte måske som børn drømmen om Peters Jul sammen med os andre, men efter gang på gang at have oplevet at ikke engang brudstykker af dette ideal blev realiseret, er julen blevet falsk. De fleste af de unge, jeg har mødt, har oplevet perioder med stabile voksne, men for flere har det kun kortvarigt været deres forældre, og ellers er omsorgen kommet fra voksne på døgninstitutioner eller i plejefamilier – relationer, som alt andet lige, oftest er professionelle og udskiftelige.

Sammen med mange andre udsatte unge er Sanne vokset op uden juletraditioner og med et tvetydigt forhold til julen. Som hun fortæller, er hun glad for at blive inviteret med hjem til jul hos pædagogen, men hun ved også godt, at hun ikke hører til, at det ikke er hendes familiejul - hun er med som gæst.

Nu nærmere vi os igen julen, og hvor skal Sanne holde jul i år? Det ved jeg ikke. Jeg skal dog ud og interviewe hende igen i det nye år, og så vil jeg spørge hende. Jeg håber, at hun i år har fundet sit eget sted, hvor hun kan skabe sin egen jul med forventning, fyldte lommer, og julegås. Desværre, så tyder en del af mit allerede indsamlede interviewmateriale på, at Sannes jul endnu engang bliver en jul med vold, hash og pasta.

* Sanne er ikke den unge kvindes rigtige navn

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2013 møde Oluf Borbye Pedersen, der blandt andet forsker i kroppens bakterier.