3. december: Oluf Borbye Pedersen – Københavns Universitet

3. december: Ensom? Glem det. Du er aldrig alene!

KU's Alumneforening har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra bakterier til nationale sikkerhedsstrategier.

I dagens låge fortæller professor Oluf Borbye Pedersen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet om sin forskning i bakterier.

Du er døgnet rundt vært for et astronomisk antal meget livlige gæster: dine personlige bakterier.

Langt de fleste, omkring 10 trillioner, lever i din tarm. Selskabet af bakterielle gæster er meget forskelligt fra menneske til menneske. Men trods stor individuel ulighed i diversitet og antal er hovedparten af bakterierne for hver af os vigtige partnere i opretholdelsen af et godt og robust helbred. Med andre ord: flertallet af mikroberne betaler værten en stor husleje - de er gavnlige.  De hjælper os med at nedbryde og optage næringsstoffer, producere aminosyrer, kortkædede fedtsyrer, B og K vitaminer og de er med til at modne og styrke vores immunsystem. De påvirker nervefunktioner samt udskillelse af en række tarmhormo­ner. Og ikke mindst danner bakterierne bioaktive stof­fer, som optages fra tarmen og når over i kredsløbet, hvorfra de påvirker kroppens øvrige organer (f.eks. hjernen, muskler, lever og fedtvæv) på utallige måder. Man taler således om, at bakteri­erne i vores tarm udgør et organ i sig selv - måske ligeså vigtigt som de velkendte organer som f.eks. nyrer og hjerte.

Da tarmens mikrober lever i et iltfattigt område af kroppen er de vanskelige at udforske med traditionelle dyrkningsmetoder. Men kombinationen af højteknologiske gensekventeringsmeto­der og avanceret bioinformatik har indenfor de seneste få år gjort det muligt at nå til en dybere forståelse af det fascinerende mikro-kosmos, som udgør en substantiel del af vores identitet.

Blinde passagerer

Vi har for alvor opdaget endnu et organ med de indtil nu mange ’blinde passagerer’ og deres sandsynligvis store betydning for vores sundhed og sygdomsrisiko. De første skridt er taget til indsigt i det indviklede samspil mellem de komplekse bakterielle økosystemer i tarmen, den menneskelige værts egen biologi, vores mad og miljøet i bredeste forstand. Perspektiverne er interessante. Mens vi ikke har mulighed for at påvirke vores eget genoms DNA struktur, synes det at være muligt at påvirke vores tarmbakterier og deres indflydelse på vores biologi.

Igangværende forskning – inklusiv den på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter og Lundbeck Fondens Genomcenter på Københavns Universitet – tilstræber at belyse hvilken betydning bestemte sammensætninger af tarmbakterier måtte have i udvikling af udbredte sygdomme som f.eks. diabetes, fedme, blodpropssygdomme, dissemineret sklerose og skizofreni og vi forsøger med fokus på glutenfri kost og fedtfattig veganer kost at kortlægge den sundhedsfremmende del af de mikroskopiske samarbejdspartnere og i dyreksperimentelle studier at afklare, hvor­dan vi får det bedste frem i gæsterne.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2013 møde Susanne Gjedsted Bügel, der giver et bud på, om økologiske fødevarer er sundere end konventionelle.