24. decemeber: Sune Auken – Københavns Universitet

24. december: En julekalender er vel en julekalender

Alumneforeningen Kubulus har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra plantebiologi til præsident Barack Obama.

I dagens låge fortæller lektor Sune Auken fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab om et af sine forskningsprojekter.

Genrer - Kulturens bevægelige kategorier

I dette øjeblik er dit blik rettet imod en “julekalender”. Den ligner og ligner ikke andre ”julekalendre”, du har set før. Hvis den ikke lignede, ville du ikke vide, at det, du så på, var en julekalender, og du ville ikke vide, hvad meningen med den var. Hvis den kun lignede, hvad du har set før, ville du finde den uoriginal, kedelig, pointeløs, fordi den intet nyt bragte. Det er en ”julekalender”, men det er mere end det: en ”internetbaseret forskningsjulekalender”.

”Julekalender” er en genre. Når du genkender og forstår den, skyldes det, at du er omgivet af genrer overalt i din hverdag og er vant til at afkode dem, vælge imellem dem og bøje dem efter dine behov. Du kan bruge dem til at kommunikere med andre og dermed opnå mangfoldige forskellige formål: tage eksamener, stille diagnoser, bestille fadølsanlæg, aftale stævnemøder osv. Tilsvarende kan andre kommunikere med dig og få dig til at gøre ting for dem ved at anvende kulturelle genrer, hvis funktion I er enige om, også selvom I ikke taler om den.

En magfoldighed af former

Det er denne mangfoldighed af former, betydninger og kommunikationsmuligheder, som genrestudiet belyser. Derfor er genrestudiet i dag ikke længere en specialitet for litteraturforskere, men findes i faglige sammenhænge fra antropologi over retorik og pædagogik til litteratur, og det har spillet afgørende roller i den politske planlægning af uddannelsessystemet i flere landes skolesystemer.

Genrestudiets rækker videre endnu, for også samfundsvidenskabelige og naturvidenskabelige fag benytter sig af genrer i deres forskning. For eksempel er beskriver en af genreteoriens grundlæggende værker, hvordan genren ”den eksperimentelle artikel” inden for fysikken blev til.

Læs mere

Mød også

I løbet af december måned har 24 KU-forskere præsenteret aktuelle projekter i årets forskningsjulekalender. Du kan se alle præsentationerne her.