15. december: Nadja Ausker – Københavns Universitet

15. december: Religiøsitet blandt kræftramte patienter

Alumneforeningen Kubulus har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra plantebiologi til præsident Barack Obama.

I dagens låge fortæller religisonssociolog og Ph.d. Nadja Ausker om sin forskning i religiøsitet og eksistentielle tanker blandt dødeligt syge.

Når døden kommer på besøg, er Gud så også inviteret?

Jeg studerer religiøse og eksistentielle tanker i forbindelse med sygdom blandt patienter på Rigshospitalet, og jeg har blandt andet interviewet 21 yngre kræftpatienter, forholdsvis tæt på at de havde fået deres leukæmi- eller lymfekræftdiagnose og igen 1 til 1½ år efter.

Der findes mange fortællinger om det at være tæt på døden og religiøsitet, hvor man, som i udsagnet om ”at der er ingen ateister i skyttegravene”, går ud fra, at når døden kommer tæt på, så følger en eller anden form for religiøsitet med.

Forskellige fortællinger

Men min forskning viser et mere nuanceret billede, da en religiøs tro ikke nødvendigvis følger med en livstruende kræftsygdom. Heller ikke selvom man er ung og først lige er gået i gang med livet. Jeg har analyseret patienternes religiøsitet ad tre dimensioner: religiøs tro, praksis og betydning, og fandt at der var en høj grad af kontinuitet mellem det man var før man blev syg, og den man var efter. Det vil sige, at hvis man ikke var religiøs før man blev syg, blev man det ikke nødvendigvis, og samtidigt, at hvis man var religiøs før man blev syg, brugte man religiøsiteten til at forstå, bearbejde og tolke sygdommen. Derudover trak patienterne på en række andre fortællinger i forbindelse med deres sygdom, såsom for eksempel at tro på videnskaben eller nødvendigheden af at tro på at man blev rask og tænke positivt. Ligesom alle patienterne i høj grad tilskrev stor betydning til både de store og de nære fællesskaber som de indgik i.

Religiøsitet efter behov

Jeg arbejder i min forskning med et religiøsitetsbegreb, jeg har kaldt pro necessitate religiøsitet - altså religiøsitet efter behov. Dette er en måde hvorpå religiøsitet ikke forstås som en blivende og fast værdi, men mere som en dør man kan gå ind og ud af, hvis man skulle få behov for det i øjeblikket.

Dermed forstår jeg (og mine informanter) religiøsitet som noget der hele tiden er til forhandling og til muligt forbrug, også i forbindelse med en kræftdiagnose.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2012 møde Hans Thybo, der blandt andet forsker i Grønlands bjerge.