2. december: Flemming Balvig – Københavns Universitet

2. december: Strafudmåling

Alumneforeningen Kubulus har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra plantebiologi til præsident Barack Obama.

I dagens låge fortæller professor Flemming Balvig fra Det Juridiske Fakultet om et af sine forskningsprojekter.

Skal vi straffe hårdere?

Når befolkningen stilles dette spørgsmål i en meningsmåling, er det et flertal, der svarer ja. Sådan forholder det sig ikke bare i vore dage. Det har været tilfældet i alle den slags undersøgelser, der er gennemført i tidens løb her i landet. Det er endvidere ikke blot i Danmark, det forholder sig sådan. Situationen er den samme i alle andre lande, hvor det er undersøgt – uanset hvor mildt eller hårdt der rent faktisk straffes i de pågældende lande.

Jeg har undersøgt nærmere, hvad befolkningen egentlig ved om, hvordan der straffes, og hvad holdningen er til konkrete sager. Det er dels sket ved at forelægge folk konkrete sager i spørgeskemaer og dels ved at bede folk forholde sig til retssager, der vises på video. Det er især viden om og holdning til straf i voldssager, der er undersøgt.

Undersøgelserne viser, at den danske befolkning gennemgående ved meget lidt om, hvordan der faktisk straffes ved domstolene. Der er en markant tendens til, at man undervurderer, hvor strengt der straffes. Og så viser det sig, at man ganske vist tror, at man er strengere end domstolene, når man skal dømme i konkrete sager, men at tendensen rent faktisk er, at man er mildere.

Billede fra en af de videoer, hvor befolkningen er blevet forevist konkrete retssager

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2012 møde eliteforsker Lene Hansen, der fortæller om sikkerhedspolitik.