5. december: Bente Klarlund Pedersen – Københavns Universitet

5. december: Effekterne af fysisk aktivitet

Alumneforeningen Kubulus har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra plantebiologi til præsident Barack Obama.

I dagens låge fortæller Dr.med. og leder af Danmarks Grundforskningsfonds Center for Inflammation og Metabolisme (CIM), Bente Klarlund Pedersen, om et af sine forskningsprojekter.

Musklen er en kirtel

Vores forskningsgruppe har været med til at påvise, at musklen fungerer som en kirtel. Når man er fysisk aktiv producerer musklen hormonlignende stoffer, der kan være med til at forebygge en række kroniske sygdomme.

Man havde længe været klar over, at kommunikationen mellem musklerne og andre organer i kroppen ikke udelukkende foregår via nervesystemet. Når man i videnskabelige forsøg fik lamme personers muskler til at trække sig sammen ved elektrisk stimulation, så de f.eks. kunne cykle, så kunne man notere de samme effekter på hjerte, lever, knogler og fedtvæv, men også på humøret, som hos personer med et normalt nervesystem. På den baggrund blev man klar over, at der måtte findes en kommunikationsvej fra musklerne til andre organer, som ikke indbefattede nervesystemet. Dermed opstod forestillingen om, at musklerne kunne frigive en eller flere motionsfaktorer.

Givet de mange og meget forskellige effekter af fysisk aktivitet, lå det lige for at forstille sig, at der fandtes ikke blot én, men flere motionsfaktorer. Og sådan skulle det vise sig at være.

I dag ved vi, at muskelfibrene selv producerer flere hundrede motionsfaktorer, såkaldte myokiner, som sendes ud i blodbanen, når man er fysisk aktiv. Myokiner føres med blodet, ligesom et hormon, og påvirker stofskiftet i andre organer f.eks. lever, bugspytkirtel og fedtvæv. Den opdagelse, at aktive muskler producerer faktorer, som frigives til blodet og regulerer funktionen i andre organer, har givet et nyt syn på muskulaturen: Musklen er en kirtel!

Hvis man er fysisk inaktiv i bare 14 dage, hvor man konsekvent tager bilen, elevatoren og får andre til at hente kaffen, så taber man muskelmasse, får fedt mellem de indre organer, får nedsat fedtforbrænding og rykker tættere på en type 2 diabetes. Og samtidigt går det ud over humøret og koncentrationsevnen. Musklen er en kirtel som skal aktiveres dagligt – ellers bliver man syg.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2012 møde Bo Elberling, der blandt andet forsker i drivhusgasser.