22. december: Anne Mette Thorhauge – Københavns Universitet

22. december: Computerspil som kommunikation

Alumneforeningen Kubulus har bedt forskere fra Københavns Universitet om at fortælle om et af deres aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra plantebiologi til præsident Barack Obama.

I dagens låge fortæller adjunkt Anne Mette Thorhauge fra Insitut for Medier, Erkendelse og Formidling om et af sine forskningsprojekter.

Computerspil som en ny og udbredt kommunikationsform

Jeg forsker i digitale medier i bred forstand, herunder computerspil som en ny og  udbredt kommunikationsform.

Computerspil er et interessant fænomen, fordi det kombinerer klassiske lege og spilfænomener som for eksempel skak eller rollelege med medieret kommunikation og fiktionsuniverser.

Når computerspil er til debat handler det ofte om skildringen af vold eller om man kan blive afhængig, men det er faktisk meget mere interessant, hvad spillerne foretager sig i computerspillene.

Spillerne kan nemlig gøre ganske overraskende ting med computerspillene. Man kan sige, at det nærmere er spillergrupperne, end det er spildesignerne, der bestemmer, hvordan et spil skal spilles. Mange spil, som for eksempel The Sims, World of Warcraft og Minecraft, danner rammen om en bred vifte af spil- og legeaktiviter, der går langt ud over, hvad spildesignerne oprindelig havde forestillet sig. Man kan sige, de er platforme for spillernes egne spil- og legekulturer

Min forskning går blandt andet ud på at undersøge, hvordan spil- og legeaktiviteter kommer til udtryk i computerspillene, og udvikle metoder til at undersøge dem med. For nylig har jeg for eksempel undersøgt, hvordan spillerne bruger diskussionssiderne i onlinespillet GoSupermodel til at udvikle rollelege, der går langt ud over, hvad spillet oprindelig er designet til, og som har mere til fælles med mere klassiske pigelege.

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i KU's forskningsjulekalender 2012 møde Louise Victoria Johansen, der blandt andet forsker i juridiske problemstillinger.