2. december: Velbehandlede danske HIV-smittede lever nu lige så længe som andre – Københavns Universitet

2. december: Godt nyt for HIV-smittede

Alumneforeningen Kubulus har sat fokus på forskningen på KU og bedt en række forskere og en tidligere universitetshistoriker om at fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra naturmedicin til nanoscience.

I dagens låge kan du møde en række forskere, der har fulgt danske HIV-patienter i over 15 år og nu kan fortælle om de positive forskningsresultater. 

Velbehandlede danske HIV-smittede lever nu lige så længe som andre

Forskere, der har fulgt danske HIV-patienter i over 15 år kan nu se, at patienterne har udsigt til at leve lige så længe som andre danskere, hvis de tager deres medicin. 

- Jeg har indtryk af, at patienterne ofte stiller sig selv spørgsmålet: 'Hvordan går det mig på den lange bane, dør jeg om fem år, tager min hjerne skade af sygdommen, bliver mit hjerte sygt'?, siger professor Niels Obel fra Københavns Universitet og Rigshospitalet og tilføjer:

- Vi er heldigvis gode til at svare på den slags spørgsmål i Danmark, fordi vi registrerer overordentlig mange data, som kan belyse langtidseffekterne af sygdom. Det gælder i høj grad også for de danske HIV-patienter. Og det er jo glædeligt at kunne fortælle dem, at det går rigtigt godt.Ph.d.-studerende Marie Helleberg, Casper Roed og Frederik Engsig i gang med at analysere data fra den danske HIV-kohorte.

Professor Niels Obel leder studiet 'Den Danske HIV Kohorte', som danner grundlaget for de nye resultater, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLoS One.

En HIV-infektion er kronisk. Vi har efter næsten 30 år stadig hverken vaccine eller en kur, der kan kurere HIV-patienterne, da HIV hele tiden skifter udseende og lægger sig ind i vores DNA, hvor vi ikke kan nå det med medicin. Derfor betyder en HIV-positiv-diagnose, at patienten skal i behandling og tage medicin resten af livet. Men sker det, viser de nye tal, at hverken medicin eller sygdommen længere påvirker den forventede levetid hos de velbehandlede patienter.

Hør Niels Obels tiltrædelsesforelæsning 

Den 9. december holder professor Niels Obel tiltrædelsesforelæsning på Rigshospitalet, hvor han vil fortælle et bredt publikum om Den Danske HIV Kohorte. Niels Obel håber, at også HIV-patienter og deres pårørende vil komme og høre om de nye resultater.

Du kan læse meget mere om de banebrydende resultater her.

Mød også

I morgen kan du i Kubulus' forskningsjulekalender 2011 møde Karen Martinez, der forsker på Nano-Science Center og forsker i, hvorledes man kan "tage pulsen" på en celle.