7. december: Transatlantisk slavehandel – Københavns Universitet

7. december: Transatlantisk slavehandel 

Alumneforeningen Kubulus har sat fokus på forskningen på KU og bedt en række forskere og en tidligere universitetshistoriker om at fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra naturmedicin til nanoscience.

I dagens låge kan du læse om et helt nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet om den transatlantiske slavehandel. 

Nyt forskningsprojekt skal undersøge den transatlantiske slavehandel

Den transatlantiske slavehandel repræsenterer et af de mest traumatiske kapitler i verdenshistorien og er bredt anerkendt som en forbrydelse imod menneskeheden. EUROTAST er et nyt forskningsnetværk, som skal samle en hidtil uset stor gruppe af unge forskere for at undersøge historien i den transatlantiske slavehandel og de langsigtede konsekvenser af denne handel. Forskningsprojektet ledes af professor Tom Gilbert fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universit et.

- Et af de virkelig spændende aspekter ved projektet er den høje grad af samarbejde mellem akademikere i Europa og andre dele af den Atlantiske verden, siger projektleder og professor ved Center for GeoGenetik, Københavns Universitet, Tom Gilbert og fortsætter:

- Vi er meget begejstrede over at have specialister fra Vestafrika og Caribien, da hovedmålet for forskningsnetværket er at undersøge vores fælles historie, arven og de racemæssige konsekvenser ved slaveri og transatlantisk slavehandel.

Projektet er støttet af Marie Curie Actions med 4,3 millioner euro (cirka 32 millioner kroner) og vil finansiere 15 unge forskere, som er fordelt på 10 partnerinstitutioner i syv europæiske lande. Forskerne vil blive udvalgt på baggrund af en bred vifte af discipliner, såsom historie, arkæologi, genetik og antropologi.

Du kan læse meget mere om projektet her.

Du kan læse mere om Center for GeoGenetik her.

Mød også

I morgen kan du i Kubulus' forskningsjulekalender 2011 møde økonomi professor Finn Tarp, der blandt andet forsker i udviklingsbistand.