23. december: Christian Kock – Københavns Universitet

23. december: Den demokratiske debat

Alumneforeningen Kubulus har sat fokus på forskningen på KU og bedt en række forskere og en tidligere universitetshistoriker om fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra naturmedicin til nanoscience.

I dagens låge fortæller Christian Kock, professor i retorik om sin forskning i den offentlige politiske debat.

Deliberation: Den gode demokratiske debat

Min forskning drejer sig blandt andet om den offentlige politiske debat: Hvordan er den - og hvordan kunne vi ønske os at den var?

"Alt for mange diskussioner i tv og radio ender i evindelige afbrydelser og mundhuggeri. De seere og lyttere, jeg hører fra, er frustrerede," siger Jacob Mollerup, lytterens og seernes redaktør på DR ifølge i Nordjyske Stiftstidende 20. november 2011.

Folketingets formand Mogens Lykketoft nævner de mange henvendelser som Tinget får fra borgere der er utilfredse med debatten: "Man synes, det er en træls debatform, vi har i Folketinget, og at politikerne sidder og ryster på hovedet af hinanden og kører i tomgang i debatterne," siger han.

"Ofte kan man ikke få øje på de politiske uenigheder, hvis debatten kommer til at handle om personstridigheder," siger næstformand Holger K. Nielsen. Men Søren Krarup, fhv. MF for Dansk Folkeparti og en af landets mest aktive debattører, siger: "Intet er mere hyklerisk og tomt end, at man for enhver pris skal tale i en pæn tone og ikke kan tillade sig at sige, hvad man mener."

Hvad er debattens og argumentationens rolle i demokratiet? Kan man betragte offentlig debat (også kaldet deliberation) som demokratiets kerne? Kan man opstille normer for hvordan den politiske debat bør være - uden at de bliver en mundkurv på ytringsfriheden? Handler det bare om "tonen"? I hvor høj grad lever Folketing, politikere og medier op til de normer man eventuelt kan nå frem til? Og hvad kunne man så gøre for at løfte niveauet? Skal vi have regler? Nye debatformater i medierne og Tinget? Undervisning i demokratisk debat i folkeskolen?

Mød også

I morgen kan du i Kubulus' forskningsjulekalender 2011 møde tidligere universitetshistoriker Ejvind Slottved, der byder på en historisk fortælling fra Københavns Universitet.