14. december: Anna K. Jäger – Københavns Universitet

14. december: Plantemedicin i det nordlige Afghanistan

Alumneforeningen Kubulus har sat fokus på forskningen på KU og bedt en række forskere og en tidligere universitetshistoriker om at fortælle om aktuelle forskningsprojekter. Det er tilsammen blevet til de 24 låger i årets forskningsjulekalender, hvor du kan læse om alt fra naturmedicin til nanoscience.

I dagens låge fortæller Anna K. Jäger fra Det farmaceutiske Fakultet om sin forskning i plantemedicin og dennes virkning.

Traditionel Medicin ved den Evige Sne

Den Tredje Danske Pamir Ekspedition 2010 hjembragte medicinplanter fra Wakhan korridoren i det nordøstlige Afghanistan. I dette bjergrige område, der er en del af Hindu Kush, bor wakhi-folket. De lever her meget isoleret fra resten af verden og har udelukkende adgang til plantemedicin.

Vi har undersøgt disse planter farmakologisk og fundet flere spændende virkninger. En rod af planten Rubia tibetica, der er af Krap-slægten, bliver brugt mod anafylaktisk chok, som udløses af et bid af en flåt, der lever i Wakhiernes huse. Roden skal straks tygges kraftigt, og forhindrer efter sigende at folk dør af kvælning, når tungen og halsen svulmer op.

Vi undersøgte ekstrakter af roden for anti-histamin effekt i et assay med et stykke hamster-tarm, der har mange histamin H1-receptorer. Og ja, rodekstraktet havde anti-histamin effekt - så det giver god videnskabelig mening, at Wakhierne bruger denne rod ved flåtbid.


Flåten


Rubia tibetica roden


Fremstilling af ekstrakt

Læs mere

Mød også

I morgen kan du i Kubulus' forskningsjulekalender 2011 læse mere om det nye center på KU Communication and Computing, der forener den naturvidenskabelige og humanistiske forskning.