Beloved af Toni Morrison (1987, da. Elskede 1988) 

Anmeldt af Vibeke Manniche - Læge, ph.d. og forfatter. 

Mange bøger har gennem tiden efterladt sig et blivende indtryk, mens andre er glemt igen få sider henne i bogen. Diskussionen om fin- og trivialitteratur er jeg som krimiforfatter blevet viklet uforvarent ind i. Den diskussion forbliver i mine øjne kunstig. I hvert fald langt hen ad vejen.

"Et særligt citat fra bogen har fulgt mig lige siden, at jeg læste bogen første gang i 1988."

Vibeke Manniche

Tranströmer vandt Nobels litteraturpris i 2011, og jeg har netop læst hans samlede digte. Han skriver smukt. Forstår at sætte ordene sammen. Elegant og underfundigt. Bevares. Men jeg berøres ikke af digtene. De efterlader mig stort set med samme hjerteaktion, som før læsningens start. Måske en anelse mere mismodig, men det fordrer lægearbejdet ikke. Hvad angår mine egne skønlitterære bøger, kommer de aldrig i nærheden af Nobels litteraturpris, men jeg er taknemmelig for hver eneste læser, som vender tilbage og fortæller, at de blev berørt. Endnu gladere bliver jeg selvfølgelig, når de spørger til, hvornår den tredje krimi om lægen Anna Storm rammer hylderne og min samtidige erkendelse af, at Anna Storm har fået sin egen lille, men støt voksende trofaste fanskare.

Hvilken bog har berørt dig mest? 

Derfor er det også interessant, når man stilles spørgsmålet, hvilken bog har berørt dig mest? Fagligt er svaret meget let, for det forbliver Nelson´s Textbook of Pediatrics. En bog, hvor jeg altid glæder mig til en ny udgave er på gaden, og som jeg holder meget af at fordybe mig i og hvor hvert enkelt sætning er informationsmættet. Fagligt forbliver det ren nydelse.

Det er dog en anden nobelpristager, som har gjort et helt særligt og uforglemmeligt indtryk. Nemlig Toni Morrison, som er en af de få kvinder, som Nobel-komitéen angiveligt har læst og dermed tildelt prisen. Bogen Elskede (eng. Beloved) er helt fantastisk.

Et særligt citat fra bogen har fulgt mig lige siden, at jeg læste bogen første gang i 1988. Et citat, hvor meget faldt på plads, da jeg læste det. Det øjeblik stod det klart, hvad begrebet sjæleven reelt handler om.

"Det forklarer Toni Morrison så enestående i bogen Elskede. "

Vibeke Manniche

Sjælevenner 

Livet byder os kun ganske få sjælevenner. Vi ved det straks, når vi møder en sådan. Netop sjælevenner er afgørende. Både når glæder og sorger skal deles. I mine øjne påskønnes det for lidt, og alt for sjældent hører man folk fortælle om, hvorfor nogle veninder eller venner er dem særlig dyrbare. For mig at se er begrebet sjælevenner ganske afgørende. Andre mennesker, som vi griner og græder med. Som der forstår os, og som vi forstår tilbage. Som fuldender vores sætning med største lethed og hvor vi griner sammen til vi segner.

Relationer hvor det er svært helt at forklare, hvorfor vi er så glade for præcis denne person. Hvad det egentlig er. Men det forklarer Toni Morrison så enestående i bogen Elskede:

- Pludselig husker han Sekser der prøvede at beskrive hvad han følte for Halvtreds-kilometer-pigen. "Hun er min sjæleven. Hun holder sammen på mig. De stykker jeg er i, dem samler hun sammen og giver mig dem tilbage i den rigtige rækkefølge. Det er godt, forstår du, når man har en kærester der er ens sjæleven".

Kloge ord 

Sjælevenner har gennem livet reddet mig fra at bukke under, når der kom for meget modvind på cykelstierne. Det være sig personligt som fagligt. Sjælevenner formår at fjerne følelsen af ensomhed og forladthed. Et livsvilkår vi alle har. Jeg er så heldig, at min mand er en sådan sjæleven, men langt fra alle har en hjertenskær, som også er sjæleven. Og langt fra alle sjælevenner behøver at være ens kæreste.

Lyt til Toni Morrison´s kloge ord. Hengiv dig hertil og påskøn dine sjælevenner. Livet byder os kun ganske få. Det samme gælder for bøger, som efterlader sig et blivende og afgørende spor. Jeg er dybt taknemmelig for begge dele. Bøger berøres og berører.