Om bogen – Københavns Universitet

Alumni > Bogsalonen > Stine Bosse > ombogen

Liberty af Jakob Ejersbo (2009)

Fra bagsiden 

Christian er søn af et dansk ægtepar, der bor og arbejder i Tanzania. Han føler sig meget overladt til sig selv, men bliver ven med Marcus, en sort dreng med en miserabel familiebaggrund, som arbejder for en svensk familie. 
 
Bogen følger skiftevis de to drenge gennem de ofte meget intense og voldsomme oplevelser, den afrikanske virkelighed udsætter dem for, en verden fyldt med modsætninger og konflikter i alle generationer og alle miljøer, hvor enhver er sin egen lykkes smed, og hvor sex og sygdom, død og alkohol er allestedsnærværende og spiller de dominerende roller. 
 
De to drenges venskab vokser sig varmt og stærkt, men det går bedst, mens de er børn, og helt lykkeligt bliver det aldrig: Den hvide vil være sort, den sorte hvid – og efterhånden som de bliver ældre, vokser modsætningsforholdet mellem dem, ikke engang musikken kan mere holde dem sammen, de gensidige forventninger viser sig ikke at kunne honoreres.

Christian bliver sendt til Danmark, hvor han skal bo hos slægtninge i Aalborg, men han kan ikke finde sig til rette og ender med at rejse tilbage til Afrika. Men heller ikke her føler han sig hjemme mere – han hverken kan eller vil leve op til den rolle, han som hvid skal påtage sig.

Efterskrift

Med romanen Liberty afsluttes udgivelsen af den store Afrika-trilogi, som forfatteren Jakob Ejersbo arbejdede på i mange år. Første del, romanen Eksil, udkom 1. april 2009. Anden del, fortællingerne Revolution, blev udgivet 31. august 2009.

I et efterskrift i Liberty fortæller Johannes Riis, litterær direktør i Gyldendal og redaktør af trilogien, bl.a. dette om arbejdet med bøgerne og med Jakob Ejersbo:

»I foråret 2007 afleverede Jakob Ejersbo en kasse med cirka 1.600 manuskriptsider på Gyldendal: romanerne Eksil og Liberty samt novellesamlingen Revolution.
Jeg læste manuskriptet, og i et par dage sad Jakob og jeg over for hinanden og gennemgik det side for side, hvorefter Jakob gik i gang med den nye gennemskrivning.
I september fik han stillet sin kræftdiagnose, og knap et par måneder efter, i begyndelsen af november, sendte han mig denne mail:

„Kære Johannes

Jeg ønsker ikke at være unødigt morbid, men jeg har investeret meget i mine bøger, så jeg foretrækker at være forberedt på alle eventualiteter i lyset af min sygdom. Vedhæftede dokument er en brugsanvisning til dig, så du kan finde rundt i Eksil, Liberty og Revolution, hvis jeg skulle drage herfra i utide.

Og så ikke et ord mere om det.

Jeg satser på at kigge ind i morgen formiddag til en kop te.

Bedste hilsner
Jakob“

I dokumentet gav han direktiver om den smule, der stod tilbage at gøre med Eksil og Revolution, og bad mig om „med varsom og kyndig hånd“ at forestå de ændringer, han manglede at foretage i Liberty.

I forsommeren 2008 besøgte jeg Jakob hos hans forældre i St. Restrup ved Aalborg. Jeg fik ved den lejlighed overdraget en kasse med manuskripterne, og i begyndelsen af juli, en uges tid før han døde, talte jeg for sidste gang med ham, bl.a. om det videre arbejde med bøgerne, og han foreslog mig, at jeg evt. kunne kontakte hans ven, forfatteren Hans Lucht, og bede ham om at være medlæser på Liberty.

I begyndelsen af 2009 begyndte jeg arbejdet med manuskripterne, og det er det, der nu afsluttes med udgivelsen af Liberty«.

(Kilde: www.gyldendal.dk)

Klik her for at komme tilbage til Stine Bosses anmeldelse af Liberty.

Andre anmeldelser 

Læs også Jens Andersens 6 stjernede anmeldelse af Liberty fra Berlingske.dk.