Liberty af Jakob Ejersbo

Anmeldt af Stine Bosse, uddannet cand.jur og æresalumne på Københavns Universitet

Hvis man som jeg er fascineret af Afrika, er de mere end 700 sider både let og hurtigt læst.

Bogen er desværre Ejersbos sidste. Han blev ikke helt færdig med den, men overlod manuskriptet til sin ven, som så har færdigbehandlet materialet.

Desuden er Liberty den sidste i en trilogi, men kan, som jeg gjorde det, fint læses “stand alone”.

Der er lige så mange vinkler på dette værk, som der er stammer i Afrika. Det er historien om hjælpearbejderes hjælpeløshed omkring forvirringen i deres egne liv. Det er historien om to unge mænds teenage- og første voksenår. Den unge danske dreng, der er udstationeret med far og mor, og den unge tanzanianer. Deres forhold til hinanden og deres forhold til det modsatte køn i særdeleshed.

Der lægges ikke fingre imellem i beskrivelserne, og man skal være indstillet på at få tingene serveret råt for usødet. Til gengæld får man indsigt i de to mænds universer og en fantastisk rejse med dem igennem de vigtigste år af deres liv.

"Der er lige så mange vinkler på dette værk, som der er stammer i Afrika."

Stine Bosse 

Men mest af alt er det historien om kulturforskelle, og hvad respekt eller modsat mangel på respekt kan gøre i kulturmødet. Man bliver hurtigt grebet af og fortvivlet over, hvor store modsætninger der er imellem vores vestlige syn på etik, moral og helt basale leveregler og så de afrikanske. Man bliver klogere på, hvorfor korruption opstår, og man udfordres på sine opfattelser af rigtigt og forkert.

Mest fortvivlet bliver man over det forfald af normer, de udstationerede gennemlever. Som om god opførsel pludselig bliver noget helt andet, fordi de er i Afrika. Tankevækkende. Og man må håbe, at Ejersbo har dramatiseret temaet. Han har erfaringen fra Afrika. Han har levet der sammen med sine forældre og må have oplevet noget af det, vi får lov at se i hans værk. Og det er ikke så lidt.

For mig er nøglescenen der, hvor vi faktisk møder “en hvid”, der gennem respekt for det man kan i Afrika - nemlig få meget ud af lidt - har fået et godt og rigt liv. Vi kan nemlig kun leve sammen på tværs af kulturer, hvis vi nærer ægte respekt for hinanden. I øvrigt begynder det med, at vi lever på en måde, der kan danne basis for andres respekt.

Rigtig god læselyst!

Stine Bosse