Fra troldmandens værksted: Historien om forskerne, der skrev den politiske instruktionsbog til atombomben

The Wizards of Armageddon af Fred Kaplan (New York: Simon and Schuster, 1983). Genudgivet af Stanford University Press, 1991.

Anmeldt af Mikkel Vedby Rasmussen

Da det mod slutningen af filmen Dr. Strangelove står klart, at verden ikke står til at rede fra et atomart ragnarok, spørger præsidenten den gode doktor, hvad der er tilbage at gøre. Dr. Strangelove skynder sig at påpege at der eksisterer en RAND-rapport, om hvordan man kan overleve i dybe mineskakter til strålingen har fortaget sig. Russerne er imidlertid allerede foran på udviklingen af mineskakter, påpeger Dr. Strangelove, så USA må supplere våbenkapløbet med et mineskakt-kapløb.

Dr. Strangelove er stadig den bedste introduktion til den kolde krigs terrorbalance og atomvåbnenes nådesløse logik, fordi filmen bedre end afhandlinger med fodnoter formår at fremstille den logik så klart, at man må grine og gyse på samme tid.

Læg mærke til at en rapport fra RAND spiller en central rolle i historien.

"Atomvåbnene er så rædselsvækkende, at de fleste vil foretrække at forbyde dem, snarere end at tænke over deres anvendelse."

Mikkel Vedby Rasmussen

RAND er en smart forkortelse af Research and Development og er en tænketank oprettet af det amerikanske flyvevåben efter Anden Verdenskrig. I dag tænker RAND tanker om meget andet end forsvarspolitik, bl.a. er uddannelsesudviklingen en af deres store porteføljer. Men fra 1950 til 1970‘erne satte en gruppe forskere, der i kortere eller længere tid var ansat på RAND, for siden enten at blive ansat i den amerikanske regering, eller på amerikanske universiteter, dagsorden for den strategiske tænkning i USA.

Man må lære at kunne forstå bomben 

Fred Kaplans The Wizards of Armageddon handler om denne gruppe forskere og hvordan de lærte de amerikanske beslutningstagere om ikke ‘at elske bomben og glemme deres bekymringer', som Dr. Strangelove's filmplakat i sin tid lovede, men så dog at forstå bomben og vide hvordan man skulle bekymre sig om den.

"Umiddelbart efter krigen blev atomvåbnene af det amerikanske militært blot betragtet som bomber - ganske store bomber, nuvel, men der var lille forståelse for at de skulle bruges på andre måder end de meget mindre bomber."

Mikkel Vedby Rasmussen

Karakteren Dr. Strangelove er sammensat af den tyske raketfysiker Wernher von Braun (heraf den lidt pinlige tendens til at sige ‘Mein Fuhrer' i stedet for ‘Mr President'), også Herman Kahn. Kahn havde rent faktisk skrevet en rapport, som indeholdt konceptet om en dommedagsmaskine, som er så vigtig en del af Dr. Strangelove. Kahn's ambition var at ‘tænke det utænkelige'. Han ville analysere ikke alene, hvordan atomkrigen kunne kæmpes, men også hvilke chancer for overlevelse det gav samfundet bagefter. Det var ikke et populært projekt. Atomvåbnene er så rædselsvækkende, at de fleste vil foretrække at forbyde dem, snarere end at tænke over deres anvendelse. Men i 1950‘erne var det ikke et realistisk bud. Kahn var bekymret over, at atomvåbnenes frygtelige natur gjorde, at ingen tænkte nærmere over hvordan de skulle og kunne bruges.

Umiddelbart efter krigen blev atomvåbnene af det amerikanske militært blot betragtet som bomber - ganske store bomber, nuvel, men der var lille forståelse for at de skulle bruges på andre måder end de meget mindre bomber, som f.eks. det amerikanske flyvevåben havde i sit arsenal. RAND gjorde op med denne tankegang, og udviklede en række modeller for, hvordan man kunne betragte atomvåben, som politiske våben, hvis hovedrolle ikke var at blive kastet over russiske byer, men brugt til at afskrække den sovjetiske regering fra at kaste sine atomvåben over amerikanske byer.

"Som forskningsleder er det fascinerende at læse Kaplans beskrivelse af, hvordan en relativt lille gruppe forskere skaber en forståelse af et centralt samfundsmæssigt spørgsmål."

Mikkel Vedby Rasmussen

Spilteorien blev grundlaget 

Forskerne på RAND brugte spilteori, som grundlag for deres analyser. De anvendte således en højt specialiseret og matematisk ganske kompliceret teori, som fundament for meget konkrete analyser af, hvad mål og midler skulle være i den amerikanske strategi. Kaplan beskriver malende, hvordan RAND's forskere slider med deres hulkort for at kunne opstille modeller, som de bagefter briefer generaler og politikere om. I en tid før power points, laver de plancher der viser muligheder for escalation og descalation - og alle de andre emner, som var på RAND's dagsorden.

Ved hjælp af spilteorien udviklede RAND-forskerne og deres kollegaer den amerikanske forståelse af, hvad atomvåben var og hvordan man skulle omgås dem. De skrev simpelthen instruktionsbogen til atomvåben. Og det var en instruktionsbog, som russerne også læste. Efterhånden som USA overtog den politik, som RAND-forskerne foreslog, lærte russerne at spille med.

Fascinerende læsning

Som forskningsleder er det fascinerende at læse Kaplans beskrivelse af, hvordan en relativt lille gruppe forskere skaber en forståelse af et centralt samfundsmæssigt spørgsmål. De gør det ikke ved at tivolisere deres viden eller sælge ud af deres kompetencer, men snarere tværtimod ved at teoretisere noget, som for mange i det amerikanske forsvar var umiddelbart indlysende. Efter at have gravet sig ned i spørgsmålet, så gør de til gengæld en målrettet indsats for at sælge deres budskab til centrale beslutningstagere.

Som borger er det værd at huske på, hvordan mange af vores ideer, om hvordan delelementerne af vores stadig mere komplicerede samfund virker, faktisk er skabt af nogen og baseret på teorier, som nogen andre har regnet ud. Det gælder for klimaforandring, banksektoren, militær strategi og mange andre områder.

Som læser giver Kaplans bog et sjældent indblik i, hvordan en gruppe mænd og kvinder prøver at forstå en verden som de samtidig former. 

Har du gode bud på andre bøger inden for dette tema?