Race of a Lifetime af John Heilemann & Mark Halperin, Viking, 2010

Af Lykke Friis, prorektor for uddannelse, tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister.

Festsalen er smykket med de amerikanske farver. Højttaleren er skruet op til max, og Bruce Springsteen synger om "Election Day". Foran KU's talerstol står to oppustelige Obama og McCain-dukker. Kubulus, Rektoratet og Studenterrådet har inviteret til amerikansk valgdøgn. Ligesom til "Semester Kick Off" om Super Tuesday tidligere på året er Festsalen proppet til sidste stol. Amerikansk politik og duellen mellem Obama og McCain har så sandelig fat i Kubulus' medlemmer. Var du til stede til ét af arrangementerne - eller sad på kollegiet eller i lejligheden - og fulgte med time efter time på CNN, så er bogen til dig netop kommet på gaden.

"Bogen vil måske ikke kunne spadsere direkte ind på semesterhylden på Statskundskab. Til gengæld burde den hurtigt kunne udkonkurrere Stieg Larssons spændingsbøger og ethvert talkshow i underholdningsværdi."

Lykke Friis

Den hedder Race of Lifetime og er skrevet af to garvede amerikanske journalister. Bogen vil måske ikke kunne spadsere direkte ind på semesterhylden på Statskundskab; dertil mangler den en analytisk ramme. Til gengæld burde den hurtigt kunne udkonkurrere Stieg Larssons spændingsbøger og ethvert talkshow i underholdningsværdi. For i bogen kommer vi så meget "back-stage", som man overhovedet kan drømme sig om. I perioden juli 2008 til september 2009 har de to journalister interviewet politikere, kampagnemedarbejdere og kandidaterne på kryds og på tværs. Så vi er med i lokalet, da Obamas kampagne er ved at kuldsejle i februar 2007, og da Hillary Clinton fyrer sin kampagnechef pr e-mail. For slet ikke at tale om, da McCains stab efter særdeles sparsom research gør Sarah Palin til vicepræsidentkandidat  - og bagefter kæmper som indædte for at få hende til at kunne skelne mellem den spanske borgerkrig, første og anden verdenskrig. Men som én rådgiver spydigt udtrykker det, da Governor Palin fortvivlet sidder med sine "index-kort" iført badekåbe - "Du kan ikke blive Jean Kirckpatrick (USA's første kvindelige FN-ambassadør. Sikkerhedsrådgiver hos Reagan. Bl.a. kendt for stor viden om udenrigspolitik, red.) på et par dage".

Bogen giver et hudløst indblik i amerikansk toppolitik, betydningen af programmer som Saturday Night Live og den konstante søgen efter en "gamechanger" - den tale, udnævnelse eller begivenhed, der på ny kan få kandidaten i offensiven. Men det indtryk man sidder tilbage med er alligevel, hvor meget tilfældighederne - trods velsmurte kampagnemaskiner og dyrtbetalte "pollster" - alligevel får lov til at råde. Hillary Clinton, f.eks., har ikke en kinamands chance for at få gemalen til at holde lav profil. Som hun siger til Obama, da han efterfølgende kæmper for at overtale hende til at rykke ind i udenrigsministeriet: "You know my husband. You've seen what happens... You know I can't control him, and at some point he'll be a problem". For slet ikke at tale om, John Edwards, hvis libido fra den ene dag til den anden smadrer en ellers lovende valgkamp.

Og hvad siger bogen så om Præsidenten, der dengang i Festsalen fremstod som en politiker, der nærmest kunne gå på vandet? Jo, man imponeres fortsat af hans retoriske evner og hans insisteren på under kampagnen ikke kun at tale med meningsmålingsfolk, men eksperter og professorer - for at blive klogere! Men hans vicepræsident Joe Bidens kritik har alligevel også bidt sig fast. "That is our policy? That's our policy? Well, it's your campaign. I'll say what you want me to say. But after Election Day, all bets are off". Tilsvarende er det svært ikke at lægge mærke til Obamas eget "killer-argument", da han skal overtale Hillary Clinton til at overtage udenrigsministerposten: Økonomien er i så dårlig forfatning, at den kommer til at tage al Præsidentens tid i de næste to år. 

Og nåh ja, som nyudnævnt klima- og energiminister leder man også forgæves efter et længere afsnit om klimapolitikken!

Så på mange måder er Race of a Lifetime god at blive klog på. Og mon ikke bogen vil være nyttig baggrundslæsning for den Kubulus formand, der i 2012 skal være ordstyrer for et nyt festligt amerikansk valgdøgn? Og hvem ved, måske kandidaterne denne gang bliver Obama mod Palin - med eller uden "index-cards"?