Cat's Cradle. Af Kurt Vonnegut, 1963

Anmeldt af viceinstitutleder for undervisning på Niels Bohr Institutet, Kim Splittorff.

For præcis 10 år siden reddede Kurt Vonnegut's bog Cat's Craddle mit liv. Som nyankommen postdoc i New York befandt jeg mig ved tavlen midt i en ophedet diskussion, som vel mest havde karakter af et krydsforhør; professorene skulle lige se hvad han var lavet af, ham den nye, de havde sat deres penge på. "Det du står og argumenterer for, er jo totalt ligesom Ice 9", sagde den ene professor pludselig og de andre kiggede alle på mig med et lille smil om munden. Havde jeg ikke året forinden læst Kurt Vonnegut's Cats Cradle, ville jeg med garanti ikke være sluppet levende ud af rummet.

Ice 9

Det var starten på en intens og rig tid i New York og bogen har siden stået for mig som noget helt specielt. Da jeg for nyligt genlæste bogen, var det derfor med rystende hænder. Holder den peidestal jeg har sat den op på? Fire sider inde var al frygt erstattet af store smil og lyst til at opfordre andre til at læse eller genlæse Cat's Cradle.

"For præcis 10 år siden reddede Kurt Vonnegut's bog Cat's Craddle mit liv

Kim Splittorff

Ice 9 er (i bogen) en ny fast tilstand af vand, det vil sige en ny slags is, der ud over at være let blålig har den bemærkelsesværdige egenskab, at det fryser ved ca. 43 grader celsius. Flydende vand og is som vi kender det er bare en meta-stabil tilstand, og hvis vi blot havde et korn af Ice 9, ville dette korn kunne gøre alt vand på jorden til fast Ice 9 (inclusive det vand vi har i kroppen).

Meningen med det hele

Det er ikke kun det fysiske tankeeksperiment med Ice 9, der fanger mig, bogen er en samfundskritik centreret omkring det uundgålige spørgsmål 'hvad er meningen med det hele' og for at sætte dette på spidsen tilbyder Kurt Vonnegut os en komplet ny religion 'Bokonon'.

Efter Gud har skabt verden og mennesket, spørger manden: "What is the purpose of all this?" "Everything must have a purpose?" asked God. "Certainly" said man. "Then I leave it to you to think of one for all of this," said God. And He went away. Som det fremgår, er der langt fra tale om en standardreligion. "The first sentence in the Books of Bokonon is this: All of the true things I am about to tell you are shameless lies". Der er altså tale om en religion, der up front indrømmer, at den er pure opspind. Kurt Vonnogut advarer læseren "Anyone unable to understand how a usefull religion can be founded on lies will not understand this book either. So be it."

Stræk din hjerne

Bogens hovedperson opsøger familien til en af atombombens fædre og mødet giver Kurt Vonnegut lejlighed til at spidde forskere som mig selv og mine kollegaer på NBI og CERN, der leder efter 'the truth'.

"Hvis man kan tåle at grine af sit akademiske selv så kan Cat's Cradle anbefales på det varmeste

Kim Splittorff

Specielt hans beskrivelse af den geniale men totalt verdensfjerne Dr. Hoenikker er lige på kornet, f.eks. opfordrer Dr. Hoenikker sine børn til at strække deres hjerne så de kan forstå Ice 9. Vonnegut's satiriske og ironiske stil giver også en række gode råd til kommende studerende, tag nu f.eks.: Beware of the man who works hard to learn something, learns it, and finds himself no wiser than before. He is full of murderous resentment of people who are ignorant without having come by their ignorence the hard way. Ironien flyder tykt og galgenhumoren er lige så sort som Vonnegut's bud på fremtiden.

Hvis man kan tåle at grine af sit akademiske selv så kan Cat's Cradle anbefales på det varmeste. Sproget er sprudlende og legende let. Der findes sikkert en god dansk oversættelse, men dette er en af de bøger, som bør læses på originalsproget (engelsk). Hvordan oversætter man f.eks.: "This here's a research laboraty. Re-search means look again, don't it? Means they are looking for something they found once and it got away somehow, and now they got to re-search for it?