Om anmelderen – Københavns Universitet

Alumni > Bogsalonen > Henrik Marstal > Om anmelderen

Om anmelderen

Henrik Marstal har en dobbeltkarriere, dels som musiker og producer, dels som akademiker. I 1996 afleverede han sin magisterafhandling på Musikvidenskab, Københavns Universitet, om den estiske komponist Arvo Pärt. Tre dage efter underskrev han og de øvrige medlemmer i bandet ibens pladekontrakt med EMI.

Derpå fulgte nogle år som ekstern lektor ved Musikvidenskab på Københavns Universitet, inden Henrik Marstal i 2006 erhvervede en ph.d.-grad på en afhandling om forvaltningen af traditionelle sangrepertoirer i dansk pop, rock og electronica omkring årtusindeskiftet. Sideløbende med det akademiske arbejde foldede musikken sig ud; i bandet ibens, som musiker i Marie Franks to første albums og i samarbejder med Martin Hall. I 2008 producerede Henrik for blandt andre Annika Aakjær på hendes to første albums. Samme år blev han ansat som adjunkt og senere lektor på Rytmisk Musikkonservatorium. Her har han bedrevet musikforskning, holdt forelæsninger i kulturfag og vejledt blandt andet på konservatoriets Music Management-uddannelse og den relativt nye sangskriveruddannelse.

Henrik skabte i 2010 med sit eget ambiente soloprojekt ved navn starchild #2. I dette regi arbejdede han i 2011 og 2012 med at lave ambiente remixes af komponisterne Gustav Mahler og Erik Satie, og i 2014 udgav han debutalbummet jung/ster med selvkomponeret materiale. I 2012 dannede han sammen med produceren og musikeren Anna Lidell dreampop/electronica-duoen marstal:lidell. Duoen udgav tre EP'er i 2013 og albumdebuterede i 2014 med d.i.t. – et album, hvor drømmende klange møder en aktivistisk grundindstilling til den omgivende verden.

Siden 2001 har Henrik desuden skrevet en række bøger, primært om musik, senest bogen Jeg lytter, altså er jeg (Gyldendal, 2010), der er en samling refleksioner i dagbogsform over fænomenet musiklytning. Hans næste bog bliver en samtalebog mellem to af hans ældre venner, sangeren og sangskriveren Lars Lilholt og komponisten og forfatteren Karl Aage Rasmussen. Bogen får titlen Prøv og hør – samtaler om musik, kreativitet og følelser og udkommer på Gyldendal i efteråret 2014.

Endelig har Henrik været en hyppigt anvendt ekspertkilde på musik, medier, danskhed – og gennem de seneste par år også køn, hvilket han blandt andet har blogget om for Politiken i perioden 2012-13 og nu igen fra foråret 2014.