Drengen, der tæmmede vinden (2010) af Bryan Mealer

Anmeldt af Bolette Christensen, direktør i BØRNEfonden og cand.psych. fra Københavns Universitet

En bog, der i særlig grad har inspireret mig, er Drengen, der tæmmede vinden af Bryan Mealer. Bogen fortæller den virkelige historie om William Kamkwamba fra Malawi, der i en alder af kun 14 år byggede en vindmølle af gamle metalrester og genbrugsmaterialer.

Med ønsket om at skaffe elektricitet og vand til sin familie udviste William en kreativitet og opfindsomhed som de fleste af os kun kan tage hatten af for. Ud af metalrester, trædele og skrald fra gamle cykler og traktorer lykkedes det William at bygge en mølle, der kan drive fire små elpærer i familiens hus.

Williams gåpåmod og kreativitet har fået flere internationale medier, heriblandt New York Times, til at anbefale bogen. Det manglede da også bare. William Kamkwamba er i sandhed inspirerende.

Der findes mange William Kamkwamba’er

Med en stærk sans for Afrikas unge er Bryan Mealers fortælling mere end bare en god historie. Den fortæller om en hel generation af afrikanske unge, der ikke ser sig selv som ofre, men som griber de muligheder de har, og bruger dem på nye måder.

Det er en generation, jeg også selv møder på mine rejser i Afrika. Og bogen er værd at læse fordi den siger noget om en ny gruppe af unge, som vi i fremtiden kommer til at høre meget mere om.

"Bogen er værd at læse fordi den siger noget om en ny gruppe af unge, som vi i fremtiden kommer til at høre meget mere om.

Bolette Christensen

Hos BØRNEfonden kalder vi dem de unge talenter. I Benin har vi for eksempel mødt en ung Kamlan, der ganske vist har det svært i skolen, men som på den anden side har helt andre talenter. Af gamle batterier har han samlet en strømkilde og trukket genbrugsledninger til to beboelsesrum og den tilstødende stald med geder og får. Takket være Kamlans kreativitet har familien nu lys om aftenen.

Hans talent er fremtiden for Afrika, der allerede nu er genstand for et investeringsboom og en vækst, der stiller mange muligheder frem for den unge generation. Jeg håber for alle de unge, jeg selv har mødt, at de vil læse Williams Kamkwambas ord og blive inspireret. Jeg håber også, at der findes en i deres nærområde, der kan hjælpe dem godt i vej.

At Afrikas unge får gavn af investeringsboomet i Afrika er ikke en selvfølge. Især ikke blandt de fattige samfund, hvor uddannelsesniveauet er lavt og den sociale mobilitet begrænses af den ekstreme fattigdom.

Men vi kan alle lære af William Kamkwamba. Hvis vi giver unge en hjælpende skal de nok selv tage teten derfra og skabe store resultater – både for dem selv og deres familie.

Det viser William Kamkwamba. Det viser også Kamlan.