Enke i et år af John Irving

Af: Arne Astrup, Institutleder, prof., dr.med. - Institut for Human Ernæring, LIFE.

For dem der ikke kender John Irving kommer genkendelsen nok når jeg nævner romanerne "Verden ifølge Garp", "Hotel New Hampshire" og "Æblemostreglementet".

"Enke i et år" er en mærkelig historie, hvor de 500 sider nemt glider ned på ingen tid, idet Irvings fortællestil og indlevelsesevne bringer læseren helt ind i historien. Man drages fra ét kapitel til det næste, drevet af nysgerrighed og trang til forløsning om, hvordan den voksende spænding i delhistorierne vil ende i afklaring.

"Irving er ikke nogen helt almindelig romanforfatter. Han beskriver kærlighedens afkroge og havner i dens uforudsigelige væsen, hvor både de mest lyse og mest mørke ansigter af kærlighed og erotik sameksisterer."

Arne Astrup

Historien beskriver Ruths tilværelse og oplevelser gennem tre kritiske tidspunkter i hendes liv. Første del af historien udspilles en sommer i East Hampton nær New York hvor Ruth er 4 år, og historien tager sin start efter hendes to brødre er omkommet i et trafikuheld. Hendes forældres, Ted og Marions, engang meget lykkelige ægteskab er mærket af familietragedien og fortielser. De  vokser fra hinanden og lever i hver deres eskapisme. Men da Ted en dag ansætter en ung mand Eddie som sin assistent tager deres liv en dramatisk drejning. Trods stor aldersforskel bliver Eddie Marions elsker, og hendes seksuelle askese ændres til promiskuøs besættelse af Eddie. Samværet afbrydes brat da Marion forlader Ted og Ruth, og Eddie rejser hjem til sine forældre.

I anden periode er hun blevet en succesrig forfatter, men med et forstyrret kærlighedsliv. I sidste periode er hun blevet enke, og bliver for første gang forelsket. Disse tre perioder i hendes liv snor sig som den røde tråd igennem romanens handlingsforløb og pudsige episoder. Romantiske, erotiske og seksuelle passager spiller en stor rolle i romanen, og får læseren helt ind i sjælen på Ruth og historiens andre personer. Eddie, som dukker op i alle faser i historien, har aldrig fået Marion ud af tankerne, og i sine forhold til kvinder brændemærket af de seksuelle oplevelser med den modne kvinde.

Irving er ikke nogen helt almindelig romanforfatter. Han beskriver kærlighedens afkroge og havner i dens uforudsigelige væsen, hvor både de mest lyse og mest mørke ansigter af kærlighed og erotik sameksisterer. Hans evne til med citater og korte sætninger at karakterisere livet på en skarp og elegant facon fik mig flere gange til at stoppe op, og mine tanker kom på afveje og forlod historien.

Som hvor han citerer Horace Walpole: "Verden er en komedie for dem, der tænker, men en tragedie for dem, der føler." Og så fortsætter han selv: "Den virkelige verden er imidlertid tragisk, både for dem der tænker og føler; den er kun komisk for dem der altid har været heldige." Skarpere kan det ikke udtrykkes. Eller hvad med: "Han omfattede hendes kærlighed med mistro, og hvilken form for ensomhed er vel mere ensom end mistroen ?" Jo, Irving kan udtrykke sig så det fænger.

Enke i et år er filmatiseret ("The Door in the Floor") med Jeff Bridges og Kim Basinger i hovedrollerne. Jeg har ikke set filmen, men efter at have læst bogen skal jeg have fundet den på DVD.