Bring up the bodies (2012) af Hilary Mantel

Anmeldt af Anne Vang, direktør i Ballerup Kommune og cand.scient.pol fra Københavns Universitet.

”The word ’however’ is like an imp coiled beneath your chair. It induces to form words you have not yet seen, and lines to march across the page and overshoot the margin. There are no endings. If you think so, you are deceived as to their nature. They are all beginnings. Here is one.”

Sådan lyder de sidste ord på sidste side i Hilary Mantels Bring up the bodies. Thomas Cromwell har overværet henrettelsen af Anne Boleyn, Henry Tudors anden kone. Som Henrik VIII’s minister og tætteste rådgiver har Cromwell hjulpet med at rejse Anne Boleyn til magtens tinder. Og han har hjulpet med at hente hende ned igen.  

"Historisk akkuratesse eller ej; jeg kan klart anbefale Mantels bøger

Anne Vang

Bring up the bodies er skrevet i et hæsblæsende tempo. Ordene kommer tumlende, presser sig på. Handlingen udspiller sig over blot to uger. Anne Boleyns sidste. Thomas Cromwell leder forhørene af Anne og hendes formodede elskere. Retssagen er et drama, hvis manuskript han har skrevet. Og Bring up the bodies minder næsten om et skuespil. Intense, skræmmende dialoger i forhørskammeret. Eller i korridoren, hvor menneskeskæbner afgøres.

Vanvittig smukt skrevet

På den måde er Bring up the Bodies markant anderledes end Hilary Mantels Wolf Hall, som den efterfølger. Wolf Hall er en mere klassisk historisk roman. Vi følger Thomas Cromwells som smedesøn på vild flugt fra faderens jernnæver og støvlespidser. Vi følger ham som kardinal Wolseys personlige rådgiver. Vi oplever ham som far og familieoverhoved, der vil et bedre liv for sine nære. Sørger med ham, da Henrik VIII’s desavouerer og fængsler Wolsey. Ser ham tabe alt – og ser ham generobre det tabte og en position som Henrys personlige rådgiver.

Begge romaner har det, der får mig til at holde af historiske romaner: En forfatter, der gribes af en god historie. Men de har mere end det. De er vanvittig smukt skrevet. Vi bevæger os fra det beskrivende, det fortællende, dialogerne – for så pludselig midt i en sætning at befinde os inde i hovedet på Thomas Cromwell og høre, hvad han tænker.

Fortællingen om en mand og hans tanker

Det virker. For det er det, bøgerne først og fremmest er. Fortællingen om en mand og hans tanker. Tanker om mål, midler, magt og moral. Menneskekundskab. For hvordan gebærder en arbejdersøn sig på middelalderens bonede gulve? Hvad vil han egentlig der? Nogle af bogens bedste passager handler om loyalitet. For Cromwell er Wolseys mand. Det personlige hævnmotiv er stærkt i retssagerne i Bring up The Bodies, hvor Cromwell bringer de mænd til fald, der fik hans kardinal fængslet. Men Cromwell er også Henry Tudors mand. Hans loyalitet er ubetvingelig. Den er også realistisk, nøgen. Det er en envejsloyalitet. Henry Tudor er middelaldermonark. Almægtig og vægelsindet. Han krævede og fik Wolseys loyalitet, bragte ham til fald. Krævede og fik Anne Boleyns loyalitet, bragte hende til fald. Kongens kærlighed er farlig. Han har krævet Cromwells loyalitet – hvornår bringes han til fald?  

Alt det ved Cromwell. Alligevel er han loyal. Altid årvågen, altid i gang. Netop derfor er Bring up The Bodies' sidste ord sigende; en egensindig eneherskers tætteste allierede kan ikke give sig selv fred. Vi ved, at det ender galt. Cromwell endte også med at miste hovedet. Hvorefter Henrik VIII fortrød og mente, at han havde mistet sin bedste mand. Det blev Cromwell ikke mindre hovedløs af. Den historie får vi, når Hilary Mantel udgiver det sidste bind i sin trilogi.

Svær at lægge fra sig

Det glæder jeg mig til. Jeg ved ikke, om Mantels portræt af Cromwell er historisk akkurat. Han er blevet fremstillet som skurk i utallige værker. Her er han helten, der kæmper for reformation og social reform. Men en nuanceret helt, der også giver den som råt magtmenneske. Historisk akkuratesse eller ej; jeg kan klart anbefale Mantels bøger. Læs dem for deres menneskeklogskab. Læs dem for deres smukke sprog. Læs dem, fordi de er bøger, som det er svært at lægge fra sig, når du først er begyndt.