Læge med konsulent-gen

Interview fra 2009 med Stig Jørgensen, adm. direktør, Medicon Valley Alliance

Stig Jørgensen har været langt omkring i sin karriere. Med en lægeuddannelse fra Københavns Universitet i bagagen har han bl.a. arbejdet på Hvidovre Hospital, Novo, Dandy og PricewaterhouseCoopers, ligesom han har været selvstændig. I dag er han direktør i Medicon Valley Alliance, en interesseorganisation, hvor universiteter og private virksomheder indenfor life science-sektoren skal etablere netværk og afsøge samarbejdsflader.

Fra det offentlige til det private

Egentlig ville Stig Jørgensen have været advokat, men da han i løbet af 3. g mødte en lægestuderende, bliev han grebet af en ide om at blive læge. Han rejste fra Skive til København for at læse og afsluttede medicinstudiet i 1982. Stig Jørgensen blev med det samme ansat på Hvidovre Hospital, og havde store planer for sin karriere: ” Jeg skulle være dr.med. inden jeg blev 30, det var min plan”.

Det skulle ikke blive sådan, fordi Stig Jørgensen på et tidspunkt fik mere lyst til at gå over i det private erhvervsliv. Han blev ansat i Novo i en forskningsstilling og var meget begejstret over standarden i Novo, set i forhold til det han kendte fra den offentlige sektor: ”Der var jo flotte lokaler og apparaturer, som vi bare havde drømt om at kunne få lov til at arbejde med. Ingen smalle steder.”

Det lægefaglige og konsulentjobbet

Det gode job er for Stig Jørgensen et arbejde, hvor tingene ikke står stille: ”Jeg har altid syntes, at det var sjovt at skabe nyt, og jeg ønskede et job, hvor jeg var i kontakt med mange mennesker”. Efter en noget skuffende ekskurs til Dandy startede Stig Jørgensen eget konsulentfirma, hvor han kombinerede det lægelige med konsulenterfaringerne fra PricewaterhouseCoopers: ”Det var et godt miks. Jeg fik mange kunder. De hyrede mig f.eks. i forbindelse med nedlæggelse af sygehuse”.

"Jeg har altid synes at det var sjovt at skabe nyt."

Stig Jørgensen

Det gik rigtig godt for Stig Jørgensens konsulentfirma, men på trods af dette kunne firmaet ikke rigtigt udvides, da ingen andre havde præcis den kombination af kompetencer: ”Det var en niche – og det var kun mig”. Stig Jørgensen mener, at hans medicinske faglighed var en forudsætning for at han kunne få lægerne i tale i forbindelse med omstruktureringer. På den måde har han brugt (og bruger) det lægefaglige i sin karriere, også selvom han ikke siden de første år i Novo har haft fingrene nede i hverken medicinsk forskning eller behandling.

Forskning og erhvervsliv

Allerede i tiden på Novo inspireredes Stig Jørgensen af det tværfaglige samarbejde, han der kom til at indgå i, og hans interesse for koblingen mellem forskningen og erhvervslivet grundlægges. En interesse der er i fokus i opgaverne i Medicon Valley Alliance, hvor han bringer sine kompetencer, netværk og erfaringer i spil.

Stig Jørgensen tiltrådte stillingen som administrerende direktør i Medicon Valley Alliance 1. august 2005, og han beskriver jobbet som ”Meget spændende og også nogle gange frustrerende. Det er svært at få det offentlige og det private til at spille sammen. Universiteterne har deres verden, og firmaerne har deres verden”.

Netværk og forbindelser

Stig Jørgensen fokuserer meget på at opbygge og pleje sine netværk. ”Jeg har altid bevaret relationer” siger han og fortsætter: ”Det er mit største aktiv – jeg kan altid ringe til nogen”. Han har netværk, der stammer helt tilbage fra de første jobs, og mange af de mennesker han lærte at kende dengang, sidder nu i gode positioner. 

"Sørg for at bygge det netværk og sørg for at holde det ved lige, også når det går godt."

Stig Jørgensen

I den forbindelse fremhæver Stig Jørgensen, at han jo dengang ikke vidste, at disse personer kunne gavne ham sidenhen, men han siger: ”Når du møder nogle med gode kvalifikationer, så hold fast ved dem. Man behøver ikke være personlige venner, men lige ringe op en gang i mellem”. Så netværket kommer ikke af sig selv, og Stig Jørgensen understreger i lyset af den nuværende krise, at man ikke blot skal sørge for at opbygge et netværk, men også sørge for at holde det ved lige – også i de gode tider.

Det gode råd

Man skal ikke bare sætte sig hjem til computeren og skrive ansøgninger – rådet er at tage fat, gør noget ekstraordinært! Spørgsmålet er at kysse tilstrækkeligt mange frøer – så kommer der en prins på et tidspunkt.

OPDATERING: Stig Jørgensen har siden 2015 arbejdet selvstændigt som direktør for SJ-Bioventures. Tjek evt. hans LinkedIn profil her.