"Mit kontor ligner et klædeskab"

Interview fra 2011 med Søren Danelund Reipurth, cand.jur - advokatfuldmægtig hos Johan Schlüter advokatfirma

Søren Danelund Reipurth har altid haft en stor interesse for film og musik, og det var den interesse, som i sin tid gjorde, at han fik øjnene op for Johan Schlüter advokatfirma, hvor han har været ansat som advokatfuldmægtig siden 2009. I dag tager Søren Danelund Reipurth sig primært af sager om varemærkeret og produktpirateri, hvilket i praksis vil sige sager om alt lige fra brugskunst og tøj til dufte og farver. 

"Måske jeg skulle undersøge det her lidt nærmere"

Søren Danelund Reipurth troede siden 5. klasse, at han skulle være journalist. Det var en alsidig uddannelse, men med en avisbranche i knæ, mente Søren alligevel, at han ville undersøge andre muligheder, da han blev student i 2002.

Søren nåede både at høre oplæg med en journaliststuderende og en jurastuderende, men det var først, da hans bedste ven inviterede ham med til en fest på jura, at han blev klar over, hvad han skulle vælge. "Det kunne godt være, at jeg skulle undersøge det her lidt mere", fortæller Søren om sine tanker i forbindelse med valget af jura-studiet, der samtidig også var præget af forældrenes positive indstilling overfor jura-faget.

De 5-og-et-halvt år med jura-bøgerne i Studiestræde betegner Søren som en periode med en høj grad af frihed under ansvar: "Man havde enormt meget fritid, hvilket selvfølgelig forpligtede. Men man havde dermed også ekstremt meget tid til at gøre noget ekstra i forhold til at forbedre sine karrieremuligheder. Det kunne være at gå hjem og læse sine bøger, eller det kunne være at have et studierelevant job".

"Jeg kan huske, at jeg tænkte, hvad for noget tøj skal man have på?."

Søren Danelund Reipurth

Fra studiejob til "rigtigt" job

Søren Danelund Reipurth havde faktisk søgt en stilling som student hos Johan Schlüter advokatfirma, allerede inden han startede på jurastudierne i 2003. Her fik han dog at vide, at han lige skulle bevise sit værd først, og i stedet fik Søren sig derfor et studiejob i Københavns Kommunes familie- og arbejdsmarkedsforvaltning, der dog var tidsbegrænset.

Her fik Søren Danelund Reipurth hurtigt opbygget et netværk, og via sine kontakter søgte han igen en stilling som student hos Johan Schlüter advokatfirma og kom denne gang til samtale. "Jeg kan huske, at jeg tænkte, hvad for noget tøj skal man have på?", fortæller Søren om sin samtale, hvor han pludselig sad over for to advokater og en fuldmægtig og skulle tale sin sag. Søren ramte dog plet, hvad angik tøjvalget, og da han samtidig havde forberedt sig grundigt og sat sig godt ind i det stof, som han håbede på at komme til at sidde med på kontoret, fik han heldigvis jobbet.

Herefter forsøgte Søren Danelund Reipurth løbende at tilpasse sit studie efter, hvad man så som gode kompetencer og relevante fag hos Johan Schlüter. "Ikke fordi jeg på nogen måde var slave af det her sted, men mere fordi mine interesser og kontorets interesser var sammenfaldende", fortæller han. Søren udnyttede, at han i samspil med kontoret og ved hjælp af sparring med erfarne advokater kunne finde ud af hvilke fag, der ville være mest hensigtsmæssige. Derfor var det selvfølgelig også et naturligt valg, at han i 2009 efter specialeaflevering sagde ja til et job som advokatfuldmægtig på kontoret.

En lærerstilling i advokatfirmaet

Nu sidder Søren Danelund Reipurth så som advokatfuldmægtig på 3. år og arbejder som sagt overvejende med varemærkeret. Det var egentlig lidt tilfældigt, at han endte med det område, men det ligger tæt op ad hans interesse for film og musik. "I dag er jeg helt bidt af varemærkeret, og jeg forestiller mig, at det er noget, som jeg skal sidde med resten af tiden - i hvert fald rigtigt mange år frem - selvom det selvfølgelig ikke skal være det eneste, jeg laver, for så bliver jeg nok lidt for ensporet", fortæller Søren med stort engagement i stemmen.

Arbejdet med varemærkeret betyder i øjeblikket, at Sørens kontor mest af alt ligner et stort klædeskab, fyldt med produktefterligninger. "Et varemærke kan være alt lige fra Burberrys tern til en duft eller en jingle og faktisk også en farve eller et stykke emballage, så der er utroligt mange mulige problemstillinger inden for varemærkeretten", fortæller Søren om arbejdet, som primært går med at hjælpe rettighedshavere med et beskytte deres produkter, hvorfor han tit er nødt til at vurdere produkterne.

Søren synes i det hele taget godt om de mange praktiske dimensioner af jurafaget og om jobbet som advokatfuldmægtig: "Det her med at være fuldmægtig det er lidt lige som en lærerstilling for unge jurastuderende, der gerne vil være advokater - lidt ligesom en tømrerlærling, der skal lære de praktiske dimensioner af faget".

Første retssag med sommerfugle i maven

Første gang Søren Danelund Reipurth stod i en retssal og skulle repræsentere en klient i en retssag, var det ikke uden sommerfugle i maven. Og selvom Søren altid har været god til at præstere til eksempelvis mundtlige eksaminer, kan det ikke sammenlignes med at stå foran en dommer og procedere. "Det kan godt være en smule skræmmende, det må jeg sige", fortæller Søren, der dog har skrællet 10 procent af nervøsiteten for hver gang, han sidenhen har stået i en retssal.

"Det er enormt krævende, også fordi man i modsætning til eksamenssituationen har en klient at tage hensyn til, hvilket vil sige, at det ikke kun falder tilbage på en selv, hvis noget går galt. Uanset om man har vundet eller ej, skal man jo kunne gå derfra med oprejst pande", fortæller Søren og glæder sig over, at han er begyndt at føle sig godt tilpas med situationen.

Gå efter de gode studiejobs

Et af Sørens ansvarsområder på kontoret er ansættelse og ledelse af nye studenter. Et område som Søren sætter stor pris på, da det giver ham en stor kontaktflade, men også er en spændende udfordring i, hvordan man motiverer i det daglige, og hvordan man håndterer konflikter.

Derfor har Søren også masser af gode råd til de jura-studerende. "Under studiet kan man enten vælge at gå efter de gode karakterer eller det gode studiejob", fortæller Søren Danelund Reipurth og peger på den sidste løsning, da advokatkontorer ofte ansætter de studerende, som de har i forvejen. Man kender dem, de kender virksomheden og relationen er dermed allerede skabt. "Men dermed ikke sagt, at karakterer er uden betydning, for det er de bestemt ikke i vores verden" supplerer Søren.

Søren pointerer også, at det kan være enormt vigtigt at se på hvilken kultur, man godt kunne tænke sig at arbejde i. "Jeg tror at det er meget vigtigt, når man skal ud og have sit første job, at man gør sig bevidst om hvilken kultur man godt kunne tænke sig at arbejde i. Man kan danne sig et indtryk af arbejdspladsen på forhånd, altså er det her et sted hvor man arbejder meget eller lidt, er det her et sted, hvor man skal gå i skjorte og slips hver dag, eller hvor man også kan gå lidt mere afslappet klædt, og hvor tonen er lidt mere uhøjtidelig end på andre advokatkontorer", forklarer han.

Skal man tro Søren er han i hvert fald selv havnet det helt rigtige sted: "Jeg synes det er utroligt dejligt at komme på arbejde, og der er en fantastisk arbejdskultur her hos os med plads til både høj faglighed, personlig udvikling og fodboldbord i kælderen. Det forhold, at man hos Johan Schlüter advokatfirma lægger vægt på gode menneskelige relationer - både i forhold til klienter og til medarbejdere - uden at gå på kompromis med det faglige, er helt klart en vigtig årsag til, at jeg har valgt at arbejde her".

OPDATERING: Johan Schlüter Advokatfirma blev erklæret konkurs i 2015. Søren arbejder nu ved Lund Elmer Sandager