"Livet er en leg, nyd det mens du kan det og tag det ikke for alvorligt"

Interview fra 2010 med Søren B. Henriksen, advokat og tidligere direktør for Dansk Erhverv

Søren B. Henriksens karriere har været fuld af mellemregninger. Siden han i 1977 blev færdig med jura-studierne på Københavns Universitet, har han kunnet skrive selvstændig advokat, direktør for Dansk Erhverv samt både kunstmaler og forfatter til en enkelt roman på sit CV.

Den entreprenante advokat har gennem hele karrieren haft et kæmpe gå-på-mod og tro på sig selv. "Jeg har været heldig", fortæller Søren B. Henriksen, der har prøvet lidt af hvert og siddet ved forhandlingsbordet med nogle af de største både danske og internationale erhvervsprofiler.

Studenterkursus på aftenskole

Det var ikke til at forudsige, at Søren B. Henriksen skulle blive en af landets mest omtalte advokater for med et prædikat som ordblind, stod Søren B. Henriksen ikke en gang til at skulle have en studentereksamen.

"Juraen har jeg brugt som både forretningsmand, sælger og strateg."

Søren B. Henriksen

Men Søren ville det anderledes. Han tog et studenterkursus på aftenskole samtidig med fuldtidsarbejde i Magasin, og efter studier på både Zahles Seminarium og biologi endte Søren B. Henriksen på den rette hylde på jura-studiet på Københavns Universitet.

Juraen tændte noget i Søren B. Henriksen, og han fandt hurtigt ud af, at han havde nemt ved at tilegne sig stoffet. Studierne på KU har efterfølgende fyldt meget i Søren B. Henriksens karriere. "Juraen har jeg brugt som både forretningsmand, sælger og strateg", fortæller han.

Headhuntet til advokatkontor

Søren B. Henriksen blev allerede sidst på studiet headhuntet til et advokatkontor. Han startede hos August Jørgensen, hvorefter han skiftede til Moltke Leth advokater i Amaliegade. Efter et par år brød han ud af Moltke-Leth, for at starte advokatkontor med et par gamle jura-venner.

Den unge fremstormende advokat var fra start meget akkvisitiv, og brugte meget af tiden på at hverve nye klienter. "Jeg var kendt for dengang, at hvis jeg gik ned af Strøget, så lå mit visitkort hele vejen efter mig", fortæller Søren B. Henriksen.

Søren B. Henriksen brændte dog også for erhvervsjuraen og en dag troppede en af 70'ernes mest kendte danske byggematadorer op på Søren B. Henriksens kontor for at få ham som advokat for sit konkursbo.

Dette blev starten på en ny æra for Søren B. Henriksen, der efterfølgende startede sit eget kontor, hvor han stort set udelukkende fokuserede på erhvervsjura. "Jeg har altid troet på, at alting er muligt", forklarer han.

Han gik fra at være blevet kaldt Søren Flip i advokatkredse til at blive advokat for og direktør i blandt andet butiks- og forlystelsescentret Scala, der på det tidspunkt var ejet af Strecker brødrene, Kai Ginsborg og Bent Fabricius-Bjerre.

Fra advokatkontor til arbejdsgiverorganisation

En dag blev det hele dog for meget for Søren B. Henriksen. Efter at han, til stor frustration for familien, forsøgte at hverve klienter til et privat middagsselskab, vidste Søren, at han måtte sige stop. En uge efter havde han solgt sit advokatkontor og stod uden arbejde.

"Jeg var kendt for dengang, at hvis jeg gik ned af Strøget, så lå mit visitkort hele vejen efter mig."

Søren B. Henriksen

Derefter blev han headhuntet igen. Denne gang til en lille arbejdsgiverorganisation, der senere bl.a. ved hjælp af Søren i førersædet, voksede til at blive en af de største arbejdsgiverorganisationer i Danmark, Dansk Erhverv (tidl. Dansk Handel og Service). "Jeg betragtede organisationen som et advokatkontor", fortæller Søren om succesen.

En ny æra

Søren B. Henriksen sad på direktørposten i Dansk Erhverv fra 1989 indtil han som 60-årig i 2008 takkede af for at gå på pension.

Selvom organisationen var inde i en positiv udvikling valgte Søren B. Henriksen at stoppe som direktør for at kunne få tid til at spille tennis med kammeraterne i HIK, dyrke interessen for fart og frihed i motorcykelklubben "den grå olie" samt male og forhåbentlig udgive flere bøger.

"Livet er en leg, nyd det mens du kan det, tag det ikke for alvorligt", fortæller Søren B. Henriksen, der ser det som helt naturligt at takke af for at kunne pleje nogle andre interesser. Lige nu ligger også noterne til en ny bog i skuffen hos Søren. En bog om ledelse, som han håber på at få skrevet og udgivet.

Søren er godt klar over, at nyuddannede kommer ud på et arbejdsmarked, hvor der gælder nogle helt andre regler, end da han selv blev færdig. "Unge der bliver færdige nu har nogle unikke muligheder for at udvikle sig, og de skal ikke være bange for at gå anderledes til værks".

Det vigtigste, Søren B. Henriksen peger på, er, at man vælger noget, som man er motiveret for. "Der hvor vi er gode og har motivation, det er der, vi skaber mest merværdi. Og tror vi på, at vi har et samfund, der skal leve af menneskets merværdiskabelse, så skal vi være sikre på, at folk bliver placeret det rigtige sted med den rigtige motivation".