Fra KUA til New York 

Interview fra 2011 med Rune Skjoldborg Madsen, BA i Film- og Medievidenskab.

Rune er uddannet BA i Film- og Medievidenskab fra Københavns Universitet og tager nu en kandidatgrad i Interactive Telecommunications Tisch School of the Arts ved New York University sideløbende med sin praktikplads ved New York Times.

Der hvor kunst og teknologi mødes

På Tisch School of the Arts ved New York University hvor Rune studerer Interactive Telecommunication, er de ét skridt foran. Det er en 2-årig arkitektgrad, der samler arkitekter, advokater, musikere, grafiske designere og programmører fra hele verden i krydsfeltet mellem kunst og teknologi. Her lærer man at anvende teknologi på kreative, interaktive måder.

Rune er bachelor i Film- og medievidenskab fra Københavns Universitet, men har ved siden af studiet programmeret og lavet grafisk design for reklamebureauer og virksomheder. Han har også undervist virksomheder i kreativ brug af programmering. Men det var også her han fandt ud af at en karriere som grafisk designer for en privat virksomhed eller et reklamebureau måske ikke var lige det han kunne forestille sig selv i resten af livet. Det ledte ham til at afsøge alternative muligheder for at bruge sine evner både inden for grafisk design og programmering og fandt frem til uddannelsen i New York.

Det teoretiske grundlag fra Københavns Universitet

Selv om Film- og medievidenskab også er en praktisk orienteret uddannelse på Københavns Universitet, er Rune glad for den teoretiske base han har fået med i købet. Det er det, der er den væsentligste forskel, mener Rune:

”Og det er jeg rigtig glad for at jeg har fra KU. At jeg har min teoretiske base, og kan lære at lave det praktiske.”

En af styrkerne ved den amerikanske uddannelse er dog det tætte forhold til erhvervslivet. Noget der i kombination med den teoretisk funderede bachelor fra Danmark fungerer rigtig godt:

”Men, jeg tror en anden ting som jeg tænker meget over det er at den her uddannelse er så koblet til erhvervslivet, der er rigtig mange kontakter til erhvervslivet, og vi har lavet rigtig mange projekter med virksomheder, ikke på den måde at de sponsorerer, men der er bare en mere flydende grænse når man er færdig, at så er der rigtig mange virksomheder som gerne vil tage de studerende og ansætte dem.”

Det var således ikke som sådan udlængsel, der motiverede Rune til at søge ud. I arbejdet med sin bachelor-opgave fik Rune øjnene op for medieteoretikeren Clay Shirky, der underviser på Tisch School of the Arts i Greenwich Village og derigennem for uddannelsen. Det var nemlig mest mediedelen af film- og medievidenskab, der tiltalte Rune. Samtidig længtes han efter en mere praktisk indgangsvinkel, og kunne derfor ikke slippe tanken om Interactive Telecommunications.

Ude godt, men hjemme bedst?

Rune vil gerne blive i New York for en tid. Han har netop søgt om ”residence” – en slags hjælpelærerstilling af et års varighed. Men København har dog også en særlig plads i hans hjerte:

”Når jeg er i København så føler jeg mig meget hjemme, jeg elsker at være der, men jeg føler at jeg går glip af noget. Måske fordi det er mit felt, det jeg laver, det blev skabt herovre, så der er så mange flere mennesker man kan holde kontakt med og lære af end der er i Danmark.”

Men kendskabet til hans felt og det selv samme tempo er også det, der gør det spændende at være lige der hvor det sker. Traditionen inden for grafisk design programmering er udviklet i USA og muligheden for at udvikle sig og danne netværk er stor i New York. Tendenserne er kun langsomt ved at brede sig til Europa, der mest er med på bølgen via af interaktive projekter og by-kunst. Til gengæld kan europæerne og især skandinaverne noget med kvalitet og æstetik inden for design, som amerikanerne sætter stor pris på:

”Og samtidig så har det at komme herover fået øjnene op for, hvilke kvaliteter vi har i Danmark. Det kan være svært at se når man går på universitetet sammen med alle andre danskere, hvad vi er værd. Men det har jeg virkelig fundet ud af herovre.”

Måske er det også en del af grunden til at Rune har fået en praktikstilling på New York Times, hvor han arbejder med fremstilling af visuel kommunikation på deres hjemmeside. Netop kombinationen af det kunstneriske og det programmør-orienterede arbejde er det, som Rune synes er rigtig interessant og som han gerne vil fortsætte med at lave på sigt.

Grib muligheden

Et godt råd er at være ude i god tid, siger Rune. Han begyndte selv ansøgningsprocessen allerede mens han var i gang med at skrive sin bachelor, og det kræver lidt overskud:

”Man skal have udtalelser fra sine professorer, man skal søge legater, man skal skrive motiveret ansøgning. Så det begyndte jeg faktisk på mens jeg skrev bachelor.”

At tage en grad via et selvarrangeret ophold i USA er ikke gratis, selv om man kan tage sin SU med sig. Men Rune mener ikke at det bør afskrække folk. Med lidt benarbejde og en målrettet ansøgning kan det sagtens lade sig gøre at få dækket udgifterne til uddannelsen og husleje af legater:

”Jeg tror virkelig legaterne er super vigtige. For det har også gjort at jeg kommer ud fra den her uddannelse uden nogen gæld overhovedet, modsat alle mine andre medstuderende som har gæld til op over ørerne når de er færdige herinde.”

Og noget af det, som Rune sætter mest pris på ved at have lagt det store er arbejde er de mennesker han har mødt under sit ophold:

”Det er noget af det som jeg har fået allermest ud af. At nu har jeg venner overalt i USA og i hele verden som jeg altid kan besøge og som jeg vil snakke med resten af livet.”

Opdatering 2017: Siden interviewet har Rune færdiggjort sin kandidat og arbejder nu som direktør på O'Reilly Media. Læs mere om Rune her