Min verden bliver større hver dag

Interview fra 2013 med KU-alumne fra statskundskab Rasmus Bech Hansen, venturethree

For to år siden rykkede alumne Rasmus Bech Hansen fra statskundskab teltpælene op og flyttede til London for at arbejde i brandingbureauet venturethree. Efter at have beskæftiget sig med branding i Danmark, gjorde han drømmen om en international karriere til virkelighed. En drøm der blev vakt, da han læste i USA som en del af sin uddannelse. Og i London føler han, at hans verden udvider sig en lille smule hver dag.

Da Rasmus Bech Hansen efter flere års erfaring på det danske arbejdsmarked besluttede sig for at prøve kræfter med at bo og arbejde i udlandet, lagde han en strategi. Hans tilknytning til det danske arbejdsmarked var nemlig større end hans netværk i udlandet, så der skulle gøres en indsats for at knytte nye internationale kontakter, der kunne føre til et spændende job.

Derfor begyndte Rasmus at skrive artikler til internationale magasiner, deltage i konferencer i udlandet og samarbejde med internationale partnere. Det gav pote: Rasmus fik et netværk, der førte til, at han som den første dansker fik et ledelsesjob i venturethree, et Londonbaseret brand agency med ca. 60 ansatte. Ønsket var blevet til virkelighed, og han kunne nu arbejde videre med sine erfaringer inden for branding og strategy i en international kontekst. 

"Netværk betyder helt vildt meget. Det vigtigste er selvfølgelig, at du gør dit arbejde godt. Men du er også nødt til at kende nogen, og de er nødt til at kende dig

Rasmus Bech Hansen

Udlandslængslen går tilbage til, da Rasmus efter sin bachelorgrad fra statskundskab på KU tog til Harvard for at tage en MBA. Her tog han business-kurser og mærkede suset ved at arbejde i et internationalt miljø med dygtige mennesker fra hele verden. I første omgang førte hans vej ham igen forbi Danmark, ikke tilbage til studierne, men til brand- og designbureauet Kontrapunkt, som han var partner i, indtil han fik job i London.
Hele verden som legeplads I dag er Rasmus Strategy Director i venturethree, som udfører strategiske brandingopgaver for virksomhedsledelser fra hele verden. Venturethree har særligt fokus på Media & Entertainment-branchen og det er noget af et drømmejob for Rasmus! Kunder såsom Sky, Waterstones, Adecco, News Corp, Penguin og Star India har, igennem de 10-15 år venturethree har eksisteret, lagt vejen forbi. Faktisk sker det jævnligt, at kunder fra hele verden flyver til London for at benytte sig af venturethree. Især fra Storbritanniens gamle kolonier, såsom Indien, hvor virksomheden også har et par ansatte: ”Pt. arbejder jeg på et spændende projekt, hvor vi skal lancere en professionel fodboldturnering i Indien i stil med Champions League. Inderne spiller ellers primært cricket. Det er et ekstraordinært projekt, hvor vi får de bedste spillere verden over til at hjælpe med at bygge et brand. Det er sådan lidt en drømmeopgave, som jeg faktisk kan løse, selvom jeg bor her i London. Her bliver der bygget grundsten til et nyt fællesskab, som man kan være med i. Det synes jeg er super spændende.” Netværk har både været afgørende for Rasmus’ ansættelse i venturethree, men det er også centralt for hans daglige arbejde. Uden netværk og anbefalinger fra en virksomhed til en anden er det nemlig svært at få nye kunder, både i England og internationalt set. Så netværk har stor betydning for venturethrees overlevelse:

”Netværk betyder helt vildt meget. Det vigtigste er selvfølgelig, at du gør dit arbejde godt. Men du er også nødt til at kende nogen, og de er nødt til at kende dig, før du får kundemøder i stand m.v.. Der er altså også personlig tillid og anbefalinger involveret i vores kunderelationer.”

London – et samlingspunkt for talenter Noget af det der tænder Rasmus i hans arbejds- og privatliv i London, er, at man møder folk fra hele verden. På den måde er byen egentlig mere global end en del af England – selvom den ikke helt kan sige sig fri af også at være en engelsk by. Og derfor føler han, at hans horisonter konstant bliver udvidet og at han får nye perspektiver på sig selv: ”London er et samlingspunkt for folk med meget energi, mange idéer og masser af talent. Jeg møder næsten dagligt mennesker, hvor jeg tænker: ”Hold op, en spændende person eller et spændende projekt.” Folk kommer hertil fra hele verden med deres spændende idéer – måske især inden for min branche. Jeg føler, at min verden bliver lidt større hver dag. Den følelse havde jeg ikke helt i København.” Det har dog også sin pris. Tempoet i London og i venturethree er højt og Rasmus lægger mange timer på jobbet. For kunderne har ikke 3-4 måneder til at vente på et produkt, men kræver hurtig aflevering. Rasmus har vænnet sig til at arbejde med flere korte deadlines samtidig og mindre fritid: ”Der er en helt anden work-life-balance i en by som London, hvor fokus i mindre grad er på, at man skal have meget fritid. Arbejdet fylder mere, nok også fordi tingene er lidt mere konkurrenceprægede. Alle der kommer her, vil gerne fremad og gøre en ekstraordinær indsats.”

Arbejdsiveren og viljen til at gøre en ekstraordinær indsats er faktisk kendetegnende for arbejdskulturen i London, mener Rasmus. Og det er noget, som danske studerende og det danske arbejdsmarked godt kunne lære noget af: ”At komme direkte fra uddannelsen og ind i min virksomhed ville simpelthen være et granatchok for en dansk studerende. Tempoet er et helt andet i forhold til, hvor hurtigt du skal aflevere og hvor meget. Jeg har også skullet vænne mig til det, og jeg havde endda arbejdet i en del år, før jeg kom herover.”

Dermed ikke være sagt, at Rasmus ikke har kunnet bruge sine studier på statskundskab til rigtigt meget. Han har i en periode været en del af statskundskabs aftagerpanel og har derfor været med til at give feedback til sin gamle uddannelse. Nogle af de kompetencer han især vægter, at man får med fra KU, er det faglige niveau: ”Som KU-uddannet er man generelt rimeligt fleksibel, i stand til at sætte sig hurtigt ind i nye problemstillinger og brede sig over et kæmpestort område. Man har også en god grundfaglighed inden for et specifikt felt. Hvis jeg møder en statskundskaber, ved jeg, at fagligheden er i orden.”

Den danskerløse virksomhed Som de fleste andre danskere, der flytter til udlandet, kender Rasmus en del danskere i London. For ham har det dog været en stor fordel at være den første – og eneste – dansker i venturethree. Her skal han begå sig i en engelsk virksomhedskultur og blandt kunder fra hele verden. På den måde er navlestrengen til Danmark kappet og det giver Rasmus mulighed for at lære ting, som han ikke ville have lært ved at være udstationeret i en dansk virksomhed: ”Mit råd til andre der gerne vil herover, er: Prøv at finde en virksomhed, hvor der ikke er danskere. Det har været lærerigt og sjovt for mig og jeg synes, det har været spændende ikke at være udstationeret. Det har også givet mig mulighed for at finde ud af, hvad jeg har med af gode ting fra den danske arbejdskultur og hvad der måske er mindre godt.”

Et andet råd er et råd, som Rasmus ikke selv har fulgt. Det handler om at komme i gang så tidligt som muligt i sin karriere. For hvis man først etablerer sig i Danmark, bliver det sværere at komme ud af starthullerne og opbygge det nødvendige netværk: ”Der er mange jobs i Danmark, hvor man ikke får et internationalt netværk, og det kan være svært at gøre det senere. Så – prøv at tage ud tidligt i din karriere. Det bliver vigtigere og vigtigere for arbejdsgivere, at man har reel international erfaring.”

Det står ikke pt. på Rasmus’ ønskeliste at vende tilbage til Danmark. Dertil er hans verden endnu ikke blevet stor nok.

OPDATERING: Siden interviewet i 2013 har Rasmus startet sit eget firma rasmusbech.co, tjek eventuelt også hans LinkedIn profil.