Udannelse giver nye perspektiver på verden

Mit studie – dit studie med Morten Hesseldahl, direktør for DR Kultur, forfatter og KU-alumne fra filosofi
Interview fra 2014

Morten Hesseldahls studietid har langt fra været snorlige. Han startede i første omgang på filosofistudiet i Odense, hvorfra han tog sin bachelorgrad. Men inden han rykkede til Københavns Universitet for at starte på kandidatdelen, brugte han et par år på blandt andet at oversætte og redigere tegneserier, studere på den grafiske højskole og være paperbackredaktør på Gyldendal.

Kunsten at vedligeholde en motorcykel

Det var måske ikke nødvendigt i forhold til karrieren at tage overbygningen, men det var væsentligt for Morten selv, og han mener faktisk, at den filosofiske tilgang har gjort ham bedre til hans jobs. ”Det er en slags fremkaldervæske, som jeg kan hælde ud over verden og alting ser ligesom anderledes ud med den filosofiske ballast jeg har med”.

Grunden til at Morten Hesseldahl til at starte med overhovedet valgte filosofistudiet skal findes, da han på en rejse til Sydamerika lå i en hængekøje på en båd på Amazonfloden. Her faldt han over den lommefilosofiske bog Zen, kunsten at vedligeholde en motorcykel. ”Selvom det – set i bagklogskabens lys - ikke er den mest dybsindige bog, lå jeg der på floden og tænkte wow, dette her er det mest meningsfyldte jeg nogensinde har læst, og så begyndte jeg at læse filosofi”, fortæller Morten Hesseldahl og tilkendegiver, at selv vigtige beslutninger jo kan træffes på et uoplyst grundlag.

For Morten Hesseldahl føltes det som det helt rigtige at starte på filosofi, og det at komme ind i den akademiske verden, var med til at løfte ham på en måde, som han ikke selv ville kunne have gjort. ”Jeg tror det er det uddannelser kan – de giver én et andet perspektiv på verden”.

"Jeg tror det er det uddannelser kan – de giver én et andet perspektiv på verden

Morten Hesseldahl

En måde at leve livet på

Selvom studiet var spændende og gav masser af nye perspektiver, var filosofi også et svært studie. Det undviger de simple løsninger og lægger en kompleksitetsgrad til, men måske er det også det, der gør det så udfordrende. Det er det mest fantastiske ved faget, at det ikke forsøger ikke at komme frem til en bundlinje”, konstaterer Morten Hesseldahl.

Morten Hesseldahl tænker heller ikke så meget filosofi som en uddannelse, der kan bruges som et middel til at få sig en god karriere eller til at tjene penge. For ham er filosofi med tiden mere blevet en måde at leve livet på og en tilgang til livet, og han bruger dagligt filosofien i sit arbejdsliv, hvor den er med til at sikre, at han ikke havner i blindgyder. 

Vigtigt at gøre sig selv kendt

Morten Hesseldahl arbejder nu både som forfatter og som direktør for DR Kultur, men inden det blev til et kontor i DR byen nåede han at arbejde på flere forlag samt at være direktør på dagbladet Information.

Det har været vigtigt for Morten Hesseldahl at lære forskellige verdener at kende, og så er det vigtigt, pointerer han, at gøre sig selv kendt i nogle af de verdener, hvor man gerne vil arbejde.

”Lige såvel som der hos mange humaniora-studerende er en fordom overfor private virksomheder, der nok bare vil tjene penge har virksomheder også nogle fordomme om humaniora-studerende som nogle, der spiser kritisk fornuft til morgenmad. Derfor er der et behov for at lære hinanden at kende og finde ud af hvad man kan levere”.

Du kan ikke æde elefanten i en mundfuld

I jobbet som direktør i DR Kultur er Morten Hesseldahl blandt andet ansvarlig for Koncerthuset med musikere og ensembler, tv-fiktion som Borgen og Forbrydelsen, samt en række radiokanaler. ”Vi er her fordi vi skal bidrage til dannelsen af det danske samfund”, forklarer Morten Hesseldahl – en dannelse der både dækker over den klassiske dannelse og en nysgerrighed overfor dem der er rundet af nogle andre værdier.

Nysgerrigheden har Morten Hesseldahl haft med sig både i sit studieliv og efterfølgende karriere, men det er også vigtigt at have den rigtige tilgang til tingene, for som Morten selv slutter:

”Hvis der er noget man gerne vil så arbejd en lille smule på det hele tiden. Lad være med at tro at du kan æde elefanten i en mundfuld. Hvis du gerne vil skrive en roman skal man jo skrive en side af gangen og på samme måde hvis du vil igennem et studie der godt kan virke uoverskueligt så husk at tage en eksamen af gangen”.