”Astrofysikken er både mit job og min hobby”

Mit studie – dit studie med Michael Linden-Vørnle, astrofysiker ved Tycho Brahe Planetarium og KU-alumne fra astrofysik/astronomi
Interview fra 2012

Det var ikke tilfældigheder, der gjorde, at Michael Linden-Vørnle i 1989 begyndte med at læse astronomi og astrofysik på Københavns Universitet. Allerede flere år tidligere nærmere bestemt d. 18. april 1982 kl. 22.00 stod det fast, at Michael Linden-Vørnle skulle være astronom.

”Det var den dag jeg blev konfirmeret og jeg havde ønsket mig en stjernekikkert”, fortæller han og fortsætter. ”Jeg kunne se en lille gul kugle med en ring rundt om og så sagde det kapang!” Synet af Saturn og lidt senere Jupiter med dens måner ramte Michael Linden-Vørnle, og selvom han måske ikke havde truffet et decideret karrierevalg den dag, så stod det klart, at han skulle bruge rigtig meget af sin tid på astronomi de næste mange år.

Fuldt skrald på fra første dag

Efter at have syslet med astronomien på hobbyplan et par år, var det derfor også en fantastisk oplevelse for Michael Linden-Vørnle at starte på universitetet og komme ind i et fagligt fællesskab af folk, der brændte helt vildt for det samme som ham. ”Der var fuldt skrald på fra første dag,” fortæller han.

Og netop det med at brænde for faget både var og er vigtigt for Michael Linden-Vørnle. ”Hvis du skal gøre gavn og bidrage med noget merværdi, så skal du netop vælge noget, som du brænder for,” fortæller Michael Linden-Vørnle, der tror på, at det er vigtigt at have en god mavefornemmelse omkring sit studie.

Frihed og fredagsbarer 

Michael lægger dog ikke skjul på at studierne på Niels Bohr Institutet også var rigtig hårde. Især trak matematikdelen og de krævende eksaminer til tider tænder ud. Men det blev opvejet af det sociale liv og de fantastiske fredagsbarer. ”Det var det vildeste, og vi havde det ufattelig morsomt.”

Desuden betød den udtalte frihed på studiet også rigtig meget for Michael Linden-Vørnle, der satte stor pris på, at han selv kunne være med til at håndtere og strukturere sit studie. Dette gjorde at han valgte at læse sprogvidenskab på KUA, et studie i en helt anden boldgade, men som han selv forklarer det: ”Sproget er jo en fundamental grundlæggende ting og vigtig for alt menneskelig interaktion.”

”Jeg laver det samme, som jeg altid har lavet”

Efter studierne fortsatte Michael Linden-Vørnle naturligt nok med at skrive en ph.d., og herefter har hans karriere blandt andet taget ham til Institut for Rumforskning og -teknologi på DTU (DTU Space), samt til Tycho Brahe Planetarium hvor han nu arbejder.

Og en decideret overgang fra studieliv til arbejdsliv har Michael Linden-Vørnle aldrig rigtig oplevet. ”Jeg laver i princippet det samme, som jeg altid har lavet blot på en lidt anden måde og med nogle lidt andre mennesker.”

Formidling af videnskab

I øjeblikket handler hans job mest om formidling. Dvs. at når journalister og andre skal vide noget om rummet, stjernerne eller den seneste Mars-ekspedition, så havner rigtig mange af dem med Michael Linden-Vørnle i røret.

Og det at kunne formidle og kommunikere har siden dagene som amatørastronom været essentielt for Michael Linden-Vørnle. ”Det med at vide noget er fint nok, men hvis ikke man deler det med andre, så er det ikke meget værd,” forklarer han. Michael Linden-Vørnle arbejder også i Rundetårn, og her begejstres han, når han kan vise de besøgende en lille del af det, der findes derude. ”Det med at se en planet i en kikkert med sine egne øjne, det rører noget i folk,” lyder der fra Michael Linden-Vørnle.

Mærk efter

”Jeg gjorde det jeg havde lyst til og det er jeg glad for,” fortæller Michael om sit valg af studie og karriere. Generelt tror han ikke på at man skal lytte så meget til politikere, venner og familie, men i højere grad til sig selv.

Det har han i hvert fald selv gjort og på spørgsmålet, om han stadig har tid til at kigge på stjerner, fortæller han og smiler ”Det kan jeg love dig, jeg har stadig den gamle kikkert jeg fik dengang.” 

Læs også Mit studie - dit studie med Anne Mette Frejsel, der er nyudklækket kandidat fra astofysik.