Hvor nogle finder nye bjerge at bestige, finder jeg nye arbejdsopgaver

Interview fra 2009 med Merete Eldrup, administrerende direktør, TV 2

Merete Eldrup blev i 2007 administrerende direktør for TV 2. Inden dette skifte har hun arbejdet i ministerier, styrelser og Politikens Hus. Hun har sjældent skrevet en jobansøgning, men giver ikke meget for netværk. Hvis man bare gør sit job ordentligt, skal netværket nok komme af sig selv.

Det vigtige studenterjob

Mens hun læste økonomi, fik Merete Eldrup et studenterjob i Finansministeriet, og her blev hun for alvor klar over, hvad hun egentlig kunne bruge uddannelsen til. Studiejobbet kalder hun i dag for ”en halv mesterlæreuddannelse”.

"Hvis jeg ser helt tilbage, så er det, der har betydet mest, været studenterjobbene – de var guld værd. Det var i virkeligheden første skridt. En halv ”mesterlæreuddannelse”."

Merete Eldrup

Studiejobbet blev til fast arbejde, og bragte Merete Eldrup forbi det daværende Industriministerium, Erhvervsministeriet, og hun fik også mulighed for at arbejde i Energistyrelsen. Det, at arbejde i en styrelse var en meget lærerig tid for hende: ”Der er et stort spring fra de politiske vedtagelser og til at implementere tingene i realiteten. Jeg vil ønske for alle, der vil have en karriere indenfor politik, at de når en tur forbi en styrelse, inden de når for højt op.”

Merete Eldrup blev på et tidspunkt klar over, at den politiske del af arbejdet havde hendes store interesse og blev ministersekretær. ”Fra det øjeblik har jeg ikke brugt uddannelsen til andet, end de redskaber man nu har.” Hun har dog aldrig fortrudt, at hun færdiggjorde økonomistudiet: ”Man kan læse og tilegne sig stof som akademiker. Det giver en tryghed. Jeg ved, at jeg er økonom. Bare det at kunne tal – jeg sidder og kigger på tabeller i dag konstant.”

Når planerne pludselig ændres

Merete Eldrup havde egentlig regnet med, at hun skulle være embedsmand resten af livet, men efter ti år i ministerier og styrelser fik hun et tilbud, hun ikke kunne sige nej til: ”Det største jobskifte i mit liv var til Politikens Hus – det havde jeg aldrig drømt om. Jeg troede, at jeg skulle være embedsmand resten af livet. Men her gjaldt det om en mavefornemmelse - jeg kunne mærke, at jeg gerne ville prøve noget nyt,” forklarer hun.

Merete Eldrup blev i Politikens Hus i ti år, indtil hun igen fik et tilbud, hun ikke kunne modstå. Hun blev i 2007 administrerende direktør for TV 2. Jobbet viste sig at være mere udfordrende end som så, og hendes første opgave blev at få styr på en skrantende økonomi: ”Der var jo et halvt år, hvor jeg nærmest ikke kunne huske, hvad jeg selv hed,” siger hun og fortsætter: ”Men hvor nogle finder nye bjerge at bestige, finder jeg nye arbejdsopgaver”.

Synlighed og netværk

Karrieren har været præget af pludselige tilbud, som med ét har ændret hendes arbejdsmæssige situation. Dét, at blive tilbudt et job har ifølge Merete Eldrup blandt andet noget at gøre med, om man skiller sig ud: ”Det gælder om at have synlighed. Det har nok også været en fordel for mig at være kvinde. Da jeg blev polit, var der ikke så mange polit-piger. Det hjælper selvfølgelig ikke noget at være kvinde, hvis man er helt håbløs, men det betyder da noget for ens synlighed,” siger hun.

"Karriere er jo ikke kun, at man skal være nummer ét. Det handler om, at man får brugt sine evner."

Merete Eldrup

Man kunne tro at Merete Eldrup var en af dem, man ofte ville kunne møde til diverse netværksarrangementer, men det er faktisk ikke noget, hun går så meget op i: ”Jeg har aldrig rigtig dyrket det sådan professionelt. Jeg har mit liv så kært – jeg gider kun være sammen med dem, jeg nu gider være sammen med. Jeg har haft netværket gennem mit job, og det var det”, fortæller hun. At være aktiv på sit job og dér gøre sig bemærket for de kvalifikationer man har i stedet for at ”bonde” til de rigtige arrangementer, er ifølge Merete Eldrup langt mere værdifuldt. ”Jeg kan bedre lide, når folk griber en chance på jobbet og gør en forskel, end når man spekulerer i at stå til de rigtige arrangementer – det er lidt kunstigt.”

Gang i karriere og familie

Merete Eldrup er en af de karrierekvinder, som både har fuld gang i karriere og i familie. Hun har altid haft svært ved at sige nej til en spændende opgave, men det behøver ikke nødvendigvis at være modsætninger, at der både er en familie og en aktiv karriere at passe: ”Man skal ikke nødvendigvis stresse, bare fordi man er chef. Man skal bare være god til puslespil og prioritering. Man skal ikke gøre det til mere specielt, end at det er en kabale, der skal gå op”, forklarer hun.

Merete Eldrup har formået at kombinere familieliv og karriere, og hun synes, at det er ærgerligt, når kvinder af den ene eller anden grund må sætte karrieren på standby: ”Der er nok nogle urting, som er svære at lave om på. Det bliver virksomhedernes opgave. Når man tænker på hvor mange penge, man bruger på at uddanne kvinder, så sker der et spild,” mener hun.

Det gode råd: Arbejdsglæden i højsædet

Merete Eldrups råd til de nyuddannede er, at man skal gå efter et job, man har lyst til at have: ”Det vigtigste råd jeg kan give, det er at finde et job, hvor man trives,” siger hun og fortsætter: ”Jobbet fylder virkelig meget i éns liv – man skal ikke følge et mønster af at ”nu skal jeg også det og det””, siger hun.

For Merete Eldrup har det aldrig handlet om altid at være nummer ét, men snarere om at få brugt sine evner optimalt. Derfor råder hun også de studerende og nyuddannede til ikke at have så mange betænkeligheder, når de skal til at søge ud i noget nyt: ”Dér kan jeg kun sige: Spring ud i det!”, siger hun, men tilføjer: ”Jeg har dog en grundregel om, at man ikke skal springe alt for meget rundt de første år. Selvfølgelig kan man gå helt forkert, men man skal lige give det en chance. Det første job skal man bruge til at blive klogere.”