KU’er på toppen af Wall Street

Interview fra 2013 med Marie Louise Kirk fra økonomi, Goldman Sachs

KU-alumne, Marie Louise Kirk er i en alder af 36 år nyudnævnt Partner i Goldman Sachs i New York og dermed blandt virksomhedens øverste 2 %. Hun er ansvarlig for kundestrategier inden for valuta-, rente- samt realkredit-produkter. Goldman Sachs er én af verdens største investeringsbanker, og Marie Louise har arbejdet der i 10 år. Hun kan dog ikke hvile på laurbærrene, efter hun blev chef tilbage i 2008, tværtimod, ”som senior og chef skal jeg faktisk arbejde endnu hårdere, end jeg gjorde for 10 år siden. At Marie Louise Kirk er nået så langt, kan - udover dygtighed, hårdt arbejde og fleksibilitet - ifølge hende selv også tilskrives økonomistudierne på Københavns Universitet.    

De seje politter på Esplanaden

Ifølge Marie Louise er hun som dansk kvinde endt i en mandsdomineret verden i New York på grund af de mennesker, hun har mødt på sin vej. Det er dem, der har været inspirationskilde til valget af karrierevej. 

Mærsk besøgte i sin tid hendes gymnasium, og det blev siden hendes første arbejdsplads. Hun kom til samtale, mens hun stadig gik i gymnasiet. Fik jobbet, men blev bedt om at starte et år senere. Hun tilbragte dette år med studier på Universitetet i Aix-en-Provence i Frankrig. Hos Mærsk på Esplanaden tilbragte hun to år som trainee og færdiggjorde shippinguddannelsen: ”Her mødte jeg nogle seje politter og ville bare gerne være ligesom dem,” griner hun.

Kollegerne på Esplanaden inspirerede hende således til at starte på økonomistudiet på Københavns Universitet, hvor hun tog sin bachelor. ”På KU lærte jeg den benhårde analyse. Der skal man bare sætte sig med papir og blyant og lave matematikken. Med knofedt og tårer i øjnene, sad man på biblioteket, indtil man kunne sit stof.”

Den faglige kunnen kan sammen med det rette netværk være adgangsbillet til mange arbejdspladser. Marie Louise har altid været meget målrettet og er gået 100 % efter det, hun vil. ”Da jeg læste på 2. år på økonomi og gerne ville have et spændende og udfordrende studiejob i Danske Bank, ringede jeg direkte til chef-økonomen i Danske Bank uden at kende ham eller have nogen anden forbindelse – og det endte med at være vejen til mit studiejob som analytiker i handelsafdelingen.”

Soft skills på Harvard

Da Marie Louise havde færdiggjort sin bachelor på KU, tog hun til Harvard og læste en master takket være Kronprins Frederiks Legat. ”På Harvard valgte jeg at supplere mit meget matematisk-orienterede studie med mere soft skills - så det er kombinationen af det, jeg har fået med fra KU og Harvard, der har virket for mig.   I de første år hos Goldman Sachs brugte hun mere den matematiske kunnen end de mere strategiske og ledelsesmæssige færdigheder, hun havde erhvervet på Harvard. Nu hvor hun er blevet senior og chef, tager hun stadig flere management kompetencer fra Harvard i brug.

"Mit job er utrolig intellektuelt udfordrende. Jeg får lov til at være kreativ, så længe det er interessant og relevant for kunderne.

Marie Louise Kirk

Da Marie Louise tilbage i 2001 ønskede sig et sommerferiejob i Goldman Sachs, kontaktede hun igen én hun vidste, der muligvis kunne hjælpe hende: ”Jeg havde hørt, at der arbejdede en dansker i Goldman Sachs i London og så ringede jeg ham op.” Han hjalp hende til det første af i alt 8 interview, og det førte til et praktikophold samme sommer. 

Karriere-fit

Marie Louise startede året efter sin karriere i Goldman Sachs’ handelsafdeling i London, hvor hun handlede statsobligationer og rente-derivater, primært på de skandinaviske og schweisiske markeder. Efter det rykkede hun over i ’Kundestrategier’ med specifikt fokus på europæiske pensions- og forsikringsselskaber. ”Det gælder om at komme op med gode idéer og løsninger til kunderne.”

Det er nu næsten fem år siden, bare to uger før finanskrisen brød løs, at Marie Louise rykkede til New York for at blive chef for ’kundestrategier’, hvor hun har ansvar for valuta-, rente- samt realkreditprodukter.

”Mit job er utrolig intellektuelt udfordrende. Jeg får lov til at være kreativ, så længe det er interessant og relevant for kunderne. Jeg plejer at sammenligne mit job med det at være dybdegående journalist/professor, hvor man sidder og tænker på, hvad ens næste artikel/research skal handle om. Så længe at det er interessant nok til at komme i det næste Harvard Business Review, er det nok også spændende og relevant for vores kunder.”

Marie Louise forklarer, at der er en relativ flad struktur i Goldman Sachs. ”Jeg er Partner og chef for 18 medarbejdere, der alle rapporterer direkte til mig. ”Først nu da jeg er blevet partner, har jeg fået eget kontor. Ellers sidder vi side om side 800 mand i et stort åbent kontor-område på størrelse med en fodboldbane. Princippet bag er, at vi skal videndele hurtigt og effektivt samt idéudvikle sammen. Vi sidder sammen høj som lav, og det er utroligt givende og bidrager til et højt energiniveau.”

Når Marie Louise forklarer andre om sit job, sammenligner hun det tit med at være professionel fodboldspiller, - ”jeg skal hele tiden holde mig ’fit’”, siger hun. ”Ligesom en fodboldspiller kan jeg ikke bare tage en måned fri og spise cheeseburgers, - jeg skal være i topform konstant. Det øjeblik du ikke er i topform, så er du bare ikke på holdet længere” forklarer Marie Louise.

Du skal være sulten

Marie Louise forklarer, at ulempen ved hendes job er, at man ikke bare kan gøre tingene halvt - ikke en enkelt gang og ikke en eneste dag. ”Vi har en meget ung og konkurrence-præget organisation”

Som hun siger: ”Man skal virkelig, virkelig ville det her job som ansøger, fordi jobbet fylder utroligt meget i ens liv. Det skal ikke bare være en fiks idé, som man får foran computeren en søndag, hvor man har tid til lidt job-research. Det skal virkelig være noget, som man brænder for.” Når Marie Louise rekrutterer nye medarbejdere, skal hun også kunne se det ”drive” i deres øjne, ellers giver de for let op, mener hun.  På jobbet kan man ikke bare sige, at nu vil jeg tage det lidt med ro. Man må holde ud og være i topform lige til finalen ligesom en fodboldspiller. Man kan ikke bare melde afbud til semifinalen” siger Marie Louise.   

Hendes familie kalder hende for terrieren – ”jeg bider mig fast ”– og det kræver en vis støbning at holde til en sådan karrierevej. ”Du skal bare hele tiden være den bedst forberedte til et møde og være den, der driver agendaen. Desværre betyder det ofte mange lange timer på kontoret. Det er ikke muligt at springe over, hvor gærdet er lavest.”

Spejl dig i dine mentorer

Marie Louise siger, at hun ikke har planlagt sin karriere fra starten: ”Den har udviklet sig primært på baggrund af de mennesker, jeg har mødt. Hvad mine rolle-modeller for eksempel har studeret og arbejdet med, har inspireret mig. Det har været delvist tilfældigt, hvem jeg har mødt på min vej. Det eneste faste har været, at mine studier og arbejde skal være intellektuelt udfordrende og afvekslende.”

”Jeg vil ikke sidde fast i en organisation, hvor jeg kun kan lave én ting.” Marie Louise fortæller, at hun vil have en profil, hvor hun bevarer sin markedsværdi og altid vil have flere jobmuligheder – både inden for finans, men også på tværs af andre sektorer.” ”Jeg har haft forskellige rollemodeller. Mange mænd har betydet meget for min karriere, da jeg kun er rendt ind i få kvinder undervejs, men i forhold til en mentor er det vigtigste, at du kender dig selv godt nok til, at din mavefornemmelse ved, hvilke råd du skal lytte til.

Hun fik engang et råd fra sin mentor: ”Tag det ikke for seriøst” – og det er ikke et passende råd til alle, men for hende kan det være en hjælp på svære arbejdsdage at huske sig selv på: Det er trods alt bare et job. Det hjælper én med at bevare roen og tænke klart.

Marie Louise fortæller, at der er alt for få kvinder i hendes branche, og det prøver hun at gøre noget ved, men det er svært: ”Jeg skal holde en tale for kvinder i Goldman Sachs i næste uge, – og ja, jeg har måske ikke det mest positive budskab, for der er ikke meget tid til mand og børn. Mange af kvinderne vil være yngre end mig, for i min branche er det ofte de yngre, som har mest mod på udfordringerne. Det bliver nemlig kun mere krævende med alderen. Jeg kan ikke bare læne mig tilbage og nyde, at jeg er blevet chef og partner.”

Fleksibilitet frem for alt

Marie Louise arbejder også i weekender, så der er ikke alverdens tid til familien. En familie som består af hendes italienske mand og deres 2 døtre. ”Fleksibilitet er kodeordet. Min familie har accepteret, at der ikke kan planlægges, for jeg ved aldrig, hvad der venter mig. Hvad end morgendagen bringer, må vi tage det, som det kommer og få det bedste ud af det.” ”Jeg holder sjældent fri, men julen bliver fejret i Danmark hvert år. Jeg holder normalt to ugers juleferie og to ugers sommerferie, hvor jeg altid kommer til Danmark for at besøge mine venner og familie. Ferien er dog stadigvæk præget af emails og telefonopkald. Jeg sørger altid for at lægge min ferie i de mere stille perioder, så jeg kan lade op til de hårde perioder. Så undgår jeg også at skulle svare på alt for mange emails og opkald. Mine ferier bliver taget meget seriøst, så jeg kan slappe af med min familie så meget som muligt.”

Hun savner sin familie og de gode venner i Danmark, og hun sætter pris på at være vokset op i et trygt velfærdssamfund, der har givet hende det fundament, der gør, at hun er, hvor hun er i dag og har begge ben på jorden. Marie Louise har svært ved at forestille sig en bedre barndom end den danske: ”De lyse sommeraftener hvor man legede med de andre børn på vejen.” Til gengæld er der andre fordele som barn i New York, og byen har en masse aktiviteter for børnefamilier. ”Der er sådan en kreativitet – hvis der lige er ledige lokaler, så bruger man det til sjove ting ofte for børn – folk får lynhurtigt stablet noget på benene.” Marie Louise siger, at det især er hendes mand, der har overblikket i deres familie ”vi får hjælp af barnepiger, men det er ham, der får det hele til at hænge sammen.”

Hun forklarer, at de har en aftale med hensyn til deres karrierer: ”Min mand har et job, hvor jo flere grå hår desto bedre, og sådan er det jo bestemt ikke for mig. Når Marie Louise engang slutter med at arbejde for Goldman Sachs, siger hun, at der er masser at tage sig til. Hun har længe lovet sin italienske mand at lære italiensk (og han dansk), men da Marie Louise er perfektionist, vil hun kunne hellige sig sprogstudiet helhjertet. Det har tiden hos Goldman Sachs ikke tilladt. ”Jeg vil også gerne købe en hund, en Golden retriever, og så er joken, at den skal hedde Goldman” smiler hun. Fortsat at bidrage aktivt til velgørenhed ligger hende på sinde og hun har en drøm om at løbe et (halv)maraton, ”men (halv)maraton bliver først efter Goldman, for lige nu er jeg kun karriere-fit” ler hun inden trafiklyset skifter, og vi tager afsked på et gadehjørne i bydelen Tribeca. Det er søndag, og Marie Louise skal tilbage på arbejde.