Juraen lærer dig at skelne skidt fra kanel

Mit studie – dit studie med Malene Lei Raben, advokat, smagsdommer og KU-alumne fra jura
Interview fra 2014

Malene Lei Raben færdiggjorde jurastudiet i 1995 og har siden da bevæget sig rundt i forskellige hjørner af den juridiske verden fra administrerende direktør for spillestedet Vega til smagsdommer på DR2. Hun ville egentlig have læst musik eller være operasanger, men det endte med noget helt andet, da valget faldt på jura.

”Det var enormt sjovt at starte”

Malene Lei Raben faldt hurtigt ind på studiet. ”Det var enormt sjovt at starte, og jeg har været heldig at få virkelig gode venner for livet på studiet, venner der i dag er grundstammen i min omgangskreds”, fortæller hun.

Jurastudiet bød nemlig på mange gode ting. Der var mange sociale aktiviteter, det faglige var interessant, og så foregik det hele i gode rammer i Hovedbygningen på Frue Plads og i Studiestrædet. ”Oplevelsen af at komme ind i de historiske rammer, sammen med en masse andre unge mennesker, og hvor der så samtidig skete en masse socialt - det var da fantastisk”, konstaterer Malene Lei Raben begejstret.

Men jurastudiet var også læsetungt, teoretisk og til tider meget løsrevet fra virkeligheden, forklarer hun. ”Det er en slags hjernegymnastik, hvor man hele tiden tvinges til at lære at tænke og angribe problemstillinger på en bestemt måde”. Man lærer hele tiden at sortere og analysere.

"Man kunne stort set kun forestille sig at gå i udenrigstjenesten eller blive rig advokat, og det gjorde selvfølgelig succeskriterierne meget snævre

Malene Lei Raben

Fantasiløse og karakterfikserede studerende

Noget af det som karakteriserede de studerende på jurastudiet, var et meget stort fokus på karakterer. ”Det var et stort pres, som nok plagede mange” forklarer Malene Lei Raben og fortsætter ”vi vidste godt, at når man sorterede jobansøgninger ude i den virkelige verden, så gjorde man det efter et karaktergennemsnit”.

Dette betød også, at mange studerende meget hurtigt på studiet blev fokuseret på en række klassiske karriereveje. ”Man kunne stort set kun forestille sig at gå i udenrigstjenesten eller blive rig advokat, og det gjorde selvfølgelig succeskriterierne meget snævre”. Derfor er hendes gode råd til nye og kommende studerende, at de ikke skal være snæversynede og fantasiløse, men måske turde jagte noget, som ikke er en del af karriereplanen.

Måtte redigere karriereplanen

Malene Lei Rabens arbejdsliv efter studiet startede i første omgang som de fleste andre kandidaters, med at hun efter et sommerfuldmægtig-job hos Kromann Reumert blev ansat som advokatfuldmægtig samme sted. Hun vidste ikke helt, hvad hun ville med sin karriere, så tilbuddet om en fuldmægtigstilling på landets største advokatkontor var selvfølgelig ikke noget, man sagde nej til.

Malene Lei Raben følte dog ikke, at hun var havnet på den rette hylde, og jobbet var ikke foreneligt med hendes værdier og interesser. Jobbet som advokatfuldmægtig havde en ekstrem stejl læringskurve, der gav hende nogle rigtig fine redskaber og en arbejdsdisciplin, men Malene måtte alligevel redigere karriereplanen.

”Jeg burde have orienteret mig bredere og ikke ladet mig smigre af et flot tilbud”, pointerer Malene Lei Raben i bagklogskabens klare lys, og henviser til den traditionelle vej, som hun dog efterfølgende valgte at forlade.

En kulturel kontekst

Efter Kromann Reumert var hun fire år i Dansk Arbejdsgiverforening, et job hun elskede. ”Det var utroligt fagligt tilfredsstillende”, bemærker Malene Lei Raben, der dog i længden ikke ville risikere at sidde fast i den branche, og derfor søgte nye græsgange blandt andet som TV-vært på forbrugermagasinet Boomerang på TV2 og som advokat på et kontor, der beskæftigede sig med klienter inden for kulturverdenen.

Malene Lei Raben fandt hurtigt ud af, at det var her hendes interesse lå, og siden har hun arbejdet i krydsfeltet mellem ledelse, jura og økonomi inden for en kulturel kontekst, blandt andet som direktør i TV-produktionsselskabet Blu og som øverste chef på det anerkendte spillested Vega.

Smagsdommer og kulturknuser

Malene Lei Raben arbejder nu som selvstændig advokat med film- og TV-klienter. Hun er smagsdommer og kulturknuser på P1 samt fast skribent på dagbladet Politiken.

Og selvom hun måske ikke har fulgt den traditionelle karrierevej indtil nu, så har det hele tiden være med jurafagligheden i ryggen. Dette gælder eksempelvis, når hun har skullet tage stilling til store juridiske spørgsmål eller har stået over for ledelsesmæssige udfordringer som chef i kulturverdenen. ”Juraen er god fordi den lærer dig at analysere, skelne skidt fra kanel, og så hjælper den dig til at finde frem til de rigtige beslutninger”, slutter Malene Lei Raben.