Man bliver aldrig færdig med at uddanne sig

Kaare Thomsen Gottleben, stifter af og direktør i kursusvirksomheden Gottleben samt alumne fra fransk og psykologi.

Da vi møder KU-alumne Kaare Thomsen på en solbeskinnet fredag på Frederiksberg Campus, er han netop ved at færdigøre sit fjerde forløb med professionel efteruddannelse på Copenhagen Summer University.

”De andre tre år har niveauet været så tårnhøjt”, konstaterer han, når talen falder på, hvorfor han er tilbage, denne gang på et kursus om coaching, Kierkegaard og lederskab.

Men kigger man ned over Kaares karriere og uddannelsesmæssige CV, står det hurtigt klart, at det med at både uddannelse og efteruddannelse spiller en central rolle. Han har gennem hele karrieren søgt mod den nyeste viden og de nyeste teorier inden for den branche, han har arbejdet i.

Det hele startede med fransk på København Universitet

Kaare Thomsen arbejder til daglig som direktør i kursus og konsulentvirksomheden Gottleben, som han selv var med til at starte for mere end 20 år siden. Men det hele startede faktisk et helt andet sted nemlig med franskstudier på Københavns Universitet og en drøm om at blive gymnasielærer.

”Jeg troede jeg skulle være gymnasielærer i fransk”, fortæller Kaare, hvis karriere sidenhen har taget en noget anden drejning. Kort tid efter studierne på Københavns Universitet - hvor han skrev speciale om den franske dramatikker Racine – fik han tilbudt et kursus på Teknologisk Institut, der rettede sig mod at blive informationsmedarbejder, og pludselig åbnede der sig nogle helt nye muligheder.

Det betød nemlig, at Kaare skrottede ideen om at blive gymnasielærer og i stedet kastede sig over et job som tekstforfatter i IT-branchen, hvor han blandt andet skrev instruerende tekster, i det der dengang var computerens barndom, og hvor alt det vi tager for givet rent IT-mæssigt den dag i dag var ganske nyt for langt størstedelen af den danske befolkning.

"Jeg tog det nok bare lidt skridt for skridt, som unge mennesker nu gør. Jeg vidste ikke alt, men kastede mig ud i det.

Kaare Thomsen Gottleben

Fransk digterkunst udskiftes med computere

Så i stedet for en karriere i gymnasieverdenen, blev det IT-branchen der endte med at blive Kaares arena i de følgende år. ”Jeg så pludselig hvad en computer var for at sige det ligeud, og det var som at tænke, hvor har den været hele mit liv”, forklarer Kaare for hvem computeren hurtigt blev lige så vigtig som Racine.

Det lykkedes da også Kaare at lande flere spændende stillinger bl.a. i den tidligere IT-gigant Norsk Data, og han nåede at arbejde både som tekstforfatter, konsulent og som programmør inden for branchen. ”Jeg tog det nok bare lidt skridt for skridt, som unge mennesker nu gør”, fortæller Kaare og fortsætter ”jeg vidste ikke alt, men kastede mig ud i det”.

Humboldt åbnede øjnene til en ny verden

Gennem karrieren har Kaare hele tiden stræbt efter at blive klogere og udforske den nyeste viden på sit felt. Derfor tog han i 1994 et efteruddannelseforløb i Computer Science på det traditionsrige Humboldt Universitet i Berlin. En del af dette forløb bød også på elementer inden for psykologien, hvilket igen åbnede Kaares øjne til en ny verden.

Faktisk så meget at han efter at være vendt tilbage til Danmark valgte at tage et helt bifag i psykologi på Åbent Universitet på Det Humanistiske Fakultet i en alder af 40.

På det tidspunkt stod det også klart, at han nok ikke skulle være i IT-branchen for evigt, og da han allerede i det små var begyndt at undervise i skriftlig kommunikation og begyndt at skrive bøger om argumentation og formidling, var det et naturligt skridt, da han i 1995 sammen med en kompagnon valgte at starte kursusvirksomheden Gottleben.

Fokus og forretningsplan

Forhandlingsteknik blev hurtigt mit speciale, og det er det jeg er specialiseret i i dag og som virksomheden drejer sig om”. Virksomheden har fokus på både danske og internationale forhandlinger – politiske såvel som kommercielle.

Det lykkedes Kaare at komme godt fra start med virksomheden. Dels fordi de solgte en ydelse, der altid har været i høj kurs, men også fordi, fortæller Kaare, at hans kompagnon havde et udpræget forretningstalent. ”Vi havde et fokus, en forretningsplan. Vi vidste hvem, der skulle købe vores ydelser, og det gjorde de”, fortæller han og pointerer, at han gjorde stor brug af det netværk, som han havde skabt i sine tidligere ansættelser.

Sidst men ikke mindst betød opblomstringen af Internettet rigtig meget for virksomeden, idet Kaare og hans kompagnon begge havde en fortid i IT-branchen. ”Hvis der var noget vi kunne finde ud af, så var det at lave hjemmesider og søgeoptimering ”, forklarer han og fortsætter ”vi var både teknologisk i front samtidig med, at vi havde et kæmpestort fokus på indholdssiden. Det var nok det der gav os en succes”.

"Jo mere teoretisk det bliver, jo bedre er det.

Kaare Thomsen Gottleben

De akademiske dyder

Siden er det gået slag i slag for Kaare og virksomheden, der hele tiden har forsøgt at indoptage de akademiske dyder og den nyeste teori i virksomheden. Det er måske også en af grundende til at Kaare selv for fjerde gang er vendt tilbage til Copenhagen Summer University, hvor han i år deltager på kurset: Kunsten at lede – Coaching, Kierkegaard og Lederskab.

Han er imponeret af det høje niveau og nyder de inspirerende indlæg fra universitetets forskere. ”Det er det, at de sidder med det som forskning, der gør det interessant for os at komme fra den praktiserende verden”, fortæller Kaare og fortsætter ”jo mere teoretisk det bliver, jo bedre er det”.

Slutteligt pointerer Kaare med et smil, at det nok heller ikke er tilfældigt at han er vendt tilbage til sit gamle, smukke universitet for at blive klogere. ”Her er universitetets hjerteslag så meget med i det. Og jeg kan mærke at det romantiske ved rammerne det har en enorm tiltrækning og det er ikke kun noget jeg siger – det er noget folk sidder og snakker om”.