Ikke et fravalg af præsteembedet, men et tilvalg af kærligheden

Interview fra 2012 med Julie Sløk, cand.theol., Den danske sømandskirke i New York

Julie Sløk blev færdiguddannet som teolog i 1999 og arbejder som præst i den danske sømandskirke i New York. Nu er det 14 år siden, at Julie flyttede fra Danmark, men det var ikke planlagt, at hun skulle have en international karriere. Når det alligevel blev tilfældet, er New York ikke det værste sted at bo og familien har foreløbigt tilbragt syv år i byen. Der er to minutters gang fra den lokale subway station i Brooklyn ned til den lille gade, hvor kirken ligger. Det er ikke den gængse kirkebygning, men en stor villa omkranset af gadens gamle træer og foran er der pyntet med græskar – en lille oase i den hektiske storby.

Karriere i Verdensbanken

Et par måneder før Julie Sløk blev færdiguddannet, fik hendes mand, Torsten Sløk (analysedirektør i Deutsche Bank red.), et job i Den Internationale Valutafond i Washington DC. De havde aftalt kun at være der i to år, for så kunne man se en ende på udlandsopholdet, fortæller Julie. Det var meget vigtigt for hende, at hun fra starten af havde et job, da det ikke fungerer for hende at lave ingenting – og det er også det indtryk man får i mødet med den dynamiske præst.

Julie var meget målrettet med sin jobsøgning. Under sin studietid havde hun bl.a. arbejdet frivilligt i en NGO, der arbejder for kvinders rettigheder i ulande. Julie var derfor ikke sen til at kontakte danskere, der arbejdede i Verdensbanken. Det gav pote, og hun fik et seks ugers job til at starte med, der senere endte med i alt fire års ansættelse som konsulent i Verdensbanken.

- En noget atypisk start på arbejdsmarkedet for en teolog, men Julie forklarer: "Den anglesaksiske tradition siger, at så længe du har en uddannelse, så skal man nok finde ud af det". 

- "Så det var en blanding af at have arbejdserfaring og at være super heldig", fortæller Julie. "Det hele er sket lidt halvtilfældigt, - det er helt forkert at sige her, men jeg har ikke været den store karriereplanlægger".

En jordnær kirke i byernes by

Efter en to-årig periode i Paris, hvor Julie blandt andet arbejdede for UNESCO, blev Torsten tilbudt et job i New York og parret vendte derfor tilbage til USA. Julie arbejdede i den periode som konsulent i UNICEF og UNFPA, før hun i 2007, startede som ulønnet hjælpepræst. Her fik hun rigtig prøvet det at være præst, og i 2009-10 var hun konstitueret præst, før hun blev fastansat i 2010.     

Det er meget anderledes end at være præst i en folkekirke, forklarer Julie. Det er delt op, så der er det kirkelige og det kulturelle/sociale. I kirken foregår der derfor alt fra højmesser, konfirmation, vielser mm., over til julemarked, halloweenfest og fastelavn.  

Der er endvidere legestue to gange om måneden, mødregruppe, danskundervisning for børn og voksne, samt netværk for unge danskere, hvor de spiser brunch sammen mm.: "Det er et meget sammensat job, der er rigtig mange timer i det, men det er også enormt skægt. Vi er kun tre ansatte i kirken, mig og to assistenter, så vi har indflydelse på, hvad vi sætter i søen sammen med menigheden" siger Julie og fortæller, at det særlige ved at arbejde i Sømandskirken i New York, er den menneskelige kontakt og det nærvær der er:

"Det går op i en højere enhed; det danske, det kristelige og det kulturelle her i kirken. Det bliver ikke en fejring af det danske, men man har en umiddelbar genkendelighed og fælles referenceramme". Julie mener derfor, at kirken i New York ikke er en fjern kirke, men derimod meget jordnær.

Familie - og arbejdsliv

Julies arbejdsplads, kirken, og hjemmet er i det samme hus. Det kan derfor være svært at skille de to ting ad, men det har også sine fordele: "Mine tre børn ved godt, hvad jeg laver, og det er faktisk enormt sjovt at have dem med - de elsker at være med til julemarkedet eller med i planlægningen af en sommerfest sammen med andre børn i menigheden".

Der er to ugentlige lukkedage i kirken, og det samme gælder for telefonerne, så hun har tid til at fordybe sig med eksempelvis at skrive prædiker. Julie har kun én ugentlig fridag, men den dag sørger hun til gengæld for ikke at besvare mails.

Julie siger endvidere, at man skal være opmærksom på, at privatliv og arbejdsliv skal gå op i en højere enhed. Man skal sørge for at skabe sit eget liv uden for arbejdet.

"Når man har en hverdag, så tænker man ikke, jeg bor i NY, hvor fantastisk. Jeg skal jo også ordne vasketøj og lave mad.

Julie Sløk

Julie forklarer, at efter at Facebook er kommet frem, "'er der ikke nogen huller’ i forhold til, hvad der er foregået i Danmark blandt familie og venner. Det er meget nemmere at følge med - og det er godt at blive opdateret på hjemmefronten også fra gamle folkeskolevenner og studiekammerater". 
Desuden bliver man også meget mere tæt med sin mand og børn, siger Julie. Det samme gælder faktisk også for ens større familie. For når de kommer på besøg, er det for en uge af gangen. Det er derfor meget intenst og der er ikke det der dagligdagsfnidder, fortæller Julie. 

"Vi har boet på Manhatten i mange år, og man gør derfor byen til en lille landsby. Man bevæger sig lidt, som om man boede i en landsby. Jeg bruger den samme købmand, apotek og café. Det tror jeg, at man har behov for som menneske at finde roen ved gentagelser".  Parret har også altid prioriteret roen i hverdagen. De går for eksempel kun på museer og til koncerter, når de har gæster. Hverdagen er meget anderledes end den, turister ser. "Når man har en hverdag, så tænker man ikke, jeg bor i NY, hvor fantastisk. Jeg skal jo også ordne vasketøj og lave mad".

Gode råd til at gøre international karriere

Julie forklarer, at hvis du som dansk studerende vil ind på det amerikanske arbejdsmarked, skal du kunne din elevatorspeak på 30 sekunder: "Nu skal du høre, hvorfor jeg kan de her ting. - Men man skal heller ikke tro, at det hele er overflade, der er dybde bag. For folk der kommer til New York, er utrolig dygtige, så der er en rigtig hård konkurrence".
Julie anbefaler også at komme ud, mens du kan. Hun studerede selv et år i England og siger, at du ikke behøves at være helt færdig for at rejse ud og søge noget. Desuden er det en klar fordel at rejse ud, før man får børn siger Julie. "- Søg for eksempel job her som assistent i kirken. Det er et fuldtidsjob og for alle studier. Der er meget at lave, men man bor midt i New York, man tjener penge og der er mange muligheder. Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at man kunne det, da jeg studerede". 

Julie anbefaler også at engagere sig i ting, man synes er interessante. "Det er godt at have tid til at være eksempelvis fodboldtræner udover studiet. Det er ekstremt vigtigt at få andre kompetencer end at kunne grave i bøgerne".  

Med hensyn til fremtiden i New York siger Julie: "Vi er rigtig rigtig glade for at være her. Vi har været i New York i syv år, vores børn går i skole her, men altså, man ved jo aldrig, om vi finder noget andet. Det har altid været sådan ’indtil videre’, så må vi se, hvad der sker".