At have ansvaret for beslutningerne

Interview fra 2009 med Jørgen A. Horwitz, cand jur. og direktør i Finansrådet

Jørgen A. Horwitz har fra sin tidlige ungdom villet være advokat. Bestallingen fik han, men det har flere gange gennem Jørgen A. Horwitz’ karriere været til revision om han skulle arbejde som advokat. I dag er han direktør for pengeinstitutternes brancheorganisation Finansrådet.

Karrieren

Efter gymnasiet lægger Jørgen A. Horwitz sine advokatdrømme på hylden for en tid og forfølger sin rejselyst gennem en handelsuddannelse i Østasiatisk Kompagni. I 1977 søger han dog alligevel ind på jura-studiet, og han deler sin tid mellem at studere og være studentermedhjælper hos advokatfirmaet Thyregod i København.

"Livet er for kort til ikke at have det godt på sin arbejdsplads."

Jørgen A. Horwitz

Da Jørgen A. Horwitz umiddelbart efter kandidateksamen fra Københavns Universitet havde været advokatfuldmægtig i tre år hos advokatfirmaet Gorrissen, melder lysten til at komme i kontakt med erhvervslivet sig imidlertid igen. Efter at have været forbi bl.a. Handelsbanken, Finansministeriet og Philips-koncernen havner han hos Mærsk i 1990. Tiden hos Mærsk kommer til at blive et vendepunkt for Jørgen A. Horwitz fordi han her for alvor gør op med sin drøm om at arbejde som advokat: ”Det sværeste ved at være advokat er efter min mening at man er inde som rådgiver på enkeltsager, og det er klienten der i sidste ende træffer beslutningerne. Jeg synes faktisk at det er rart at være den, der træffer beslutningerne og skal leve med dem i det daglige arbejde. Jeg har det godt med selv at have ansvaret for beslutningerne.”

I Mærsk får Jørgen A. Horwitz en god indsigt i erhvervslivet og får lyst at prøve kræfter med ledelse. Derfor forlader han Mærsk til fordel for en direktørstilling i HORESTA (Hotel-, Restaurant- & Turisterhvervets Arbejdsgiverforening) og efter 7 år i den position, får Jørgen A. Horwitz mulighed for at blive direktør i Finansrådet. Det tilbud siger han ja til, og her har han været direktør siden 2002.

Netværk og synlighed

De fleste af de stillinger Jørgen A. Horwitz har haft på sin vej mod Finansrådet, har han fået via netværk og anbefalinger. Han har således i flere tilfælde fået en opringning med forespørgsel om han vil overveje pågældende stilling. Ligesådan får han i sin nuværende position opringninger hvor han bliver spurgt, om han kender til en egnet medarbejder på et givet område.

”Netværk er utrolig vigtigt” påpeger Jørgen A. Horwitz, og understreger at man skal bruge tid og kræfter på sit netværk. Men netværket kommer ikke af sig selv: ”De første par år må man arbejde og gøre sig godt bemærket, men så har det det også med at brede sig langsomt”, siger han. Samtidig er der visse jobs hvor det er nemmere at gøre sig synlig, og her nævner han at f.eks. en stilling som direktionssekretær kan åbne mange døre: ”Jo tættere på ledelsen, jo hurtigere kan det gå for én”. Og det gælder hvad enten man har lyst til en karrierevej mod ledelsen eller mod en specialistposition.

Talent for lederskab

Som direktør i Finansrådet er Jørgen A. Horwitz’ arbejdsopgaver mange og forskelligartede, og udover at være leder er han inde over såvel det juridiske, det økonomiske som det politiske plan. Særligt arbejdet som leder er kommet til at fylde hvorimod det strikt fagspecifikke er tonet meget ned: ”Det, man får med årene, er en evne til at finde ud af, hvor det er, man skal spørge ind. Det er vigtigt som leder at omgås nogle, der er dygtigere end én selv,” forklarer han. ”Det tager meget tid at være med på det faglige plan. Det ruster lidt med årene.”

"Man bliver ikke rigtig god til noget hvis man ikke synes det er sjovt."

Jørgen A. Horwitz

Jørgen A. Horwitz mener, at fagspecifik viden kan læres eller opøves, men at man ikke kan uddanne sig til at være en god leder. Spørger man til emnet, falder svaret prompte: ”Man kan gøre nogle ting, men man kan ikke få en bryggerhest til at blive en galophest. Basalt set er mennesker ikke til at ændre så meget på når de er fyldt 5-6 år,” siger han med et smil på læben.

Empati er en vigtig egenskab for en leder ligesom man ikke skal være konfliktsky: ”Som leder skal man være i stand til også at tage de vanskelige samtaler og de ubehagelige beslutninger”, påpeger Jørgen A. Horwitz. Ikke kun af hensyn til virksomheden, men også for medarbejdernes egen skyld.

I Finansrådet lægger Horwitz stor vægt på kommunikation. Det er altafgørende at der er et velfungerende og loyalt team, og derfor er åbenhed et vigtigt element. Alle skal kunne tilslutte sig de værdier, der er gældende i den pågældende virksomhed: ”I Finansrådet har vi vores tre plus én værdier: Professionalisme, Fremsynethed og Samarbejde og én der hedder Arbejdsglæde. Hvis man ikke har arbejdsglæde i en længere periode, det vil sige mere end et par måneder, så skal man reagere. Livet er for kort til ikke at have det godt på sin arbejdsplads.”

Gode råd

”Jeg synes det vigtigste er at man gør op med sig selv hvad man synes er sjovt at beskæftige sig med, og i hvilket omfang man vil arbejde. Og så finde ud af om man har de evner der skal til.”

OPDATERING: I 2015 blev Jørgen opsagt af Finansrådet, læs hvorfor.